BiH

OEBS: Obezbijediti sredstva za izbore

OEBS: Obezbijediti sredstva za izbore
Foto: Ilustracija | OEBS: Obezbijediti sredstva za izbore

SARAJEVO - Misija OEBS-a u BiH podsjetila je Savjet ministara, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH na zakonsku obavezu obezbjeđenja sredstava za organizovanje izbora.

"Postupajući u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je lokalne izbore 7. maja, što znači da sredstva za finansiranje izbornog procesa moraju biti obezbijeđena do 22. maja", saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH.

U saopštenju se navodi da "uslovljavanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama u vezi sa sastavom CIK-a vlasti rizikuju da naruše ustavni poredak i funkcionisanje demokratije", te da bi primjedbe u vezi sa procesom imenovanja članova CIK-a trebalo rješavati pred nadležnim sudom, poštujući zakonski propisane procedure.

"Opstruisanje izbora na ovaj način kršilo bi politička prava svih građana BiH i bilo bi u suprotnosti sa opredjeljenjima BiH kao države članice OEBS-a da organizuje i održava izbore u skladu s međunarodnim obavezama i standardima, uključujući obaveze OEBS-a", navodi se u saopštenju.

Misija OEBS-a u BiH ističe da u CIK-u treba da rade visoko kvalifikovane, stručne i nepristrasne osobe, koje su po zakonu obavezne da nadgledaju sprovođenje Izbornog zakona BiH na potpuno nezavisan i nepristrasan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije