BiH

OEBS: Pravovremenim djelovanjem efikasno spriječiti ekstremizam

OEBS: Pravovremenim djelovanjem efikasno spriječiti ekstremizam
Foto: Ilustracija | OEBS: Pravovremenim djelovanjem efikasno spriječiti ekstremizam

SARAJEVO - Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je danas u Sarajevu da je ekstremizam društveni problem koji se može efikasno spriječiti samo pravovremenim djelovanjem.

Po okončanju dvodnevne obuke za 20 policijskih službenika iz Kantona Sarajevo pod nazivom "Prevencija terorizma i nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu: Pristup kroz rad policije u zajednici", Berton je rekao da OEBS u BiH, koji je organizator obuke, sarađuje sa velikim brojem društvenih aktera u borbi protiv ekstremizma, uključujući i policijske agencije koje imaju važnu ulogu u procesu prevencije na lokalnom nivou. 

Konsultant za pitanja bezbjednosti i instruktor na ovoj obuci Trevor Servis naglasio je da borbu protiv ekstremizma i njegovu prevenciju ne mogu voditi isključivo policijske i bezbjednosne službe, te istakao potrebu za saradnjom zajednice sa policijom u procesu prevencije, saopšteno je iz OEBS-a. 

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Mirza Smajić navodi da je u ovom slučaju riječ o izgradnji povjerenja između policije i lokalne zajednice kako bi eventualno mogli da spriječe određena asocijalna ponašanja koja vode ekstremizmu, radikalizaciji i terorizmu. 

Obuku je organizovala Misija OEBS-a u BiH u saradnji sa Odjeljenjem za transnacionalne prijetnje pri Sekretarijatu OEBS-a i Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Ovo je prva u nizu obuka o ovoj temi za policijske službenike, koje će biti održane širom BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije