BiH

OHR: Smjena Fejzića šalje pogrešan signal

OHR: Smjena Fejzića šalje pogrešan signal
Foto: Nedžad Uglješa | OHR: Smjena Fejzića šalje pogrešan signal

SARAJEVO - Za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za mjesta kao što je Srebrenica, izuzetno je važno da postoji inkluzivnost u pogledu sudjelovanja u javnom i političkom životu kako bi se obezbijedila što bolja zastupljenost interesa svih građana, rečeno je u OHR-u povodom nedavne smjene zamjenika načelnika Srebrenice Hamdije Fejzića.

Iz OHR-a s tim u vezi podsjećaju da, prema ustavnom i zakonskom okviru RS, jedinice lokalne samouprave obezbjeđuju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u organima jedinica lokalne samouprave, uključujući i funkciju zamjenika načelnika.

"Smjena Hamdije Fejzića s pozicije zamjenika načelnika Srebrenica šalje pogrešan signal, posebno imajući u vidu da je nakon njegovog razrješenja Skupština na mjesto zamjenika načelnika izabrala osobu koja je iste nacionalnosti kao načelnik i na taj način naštetila uzajamnom povjerenju i razumijevanju unutar opštine", rekli su iz OHR-a za Fenu.

Stoga pozivaju Skupštinu opštine Srebrenice da u tom kontekstu ispoštuje svoje ustavne i zakonske obaveze.

Na tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica održanoj prije sedam dana izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića. Za smjenu je glasalo 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali. Na Fejzićevo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica.

Sjednica Skupštine opštine održana je na prijedlog načelnika Mladena Grujičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije