BiH

OS BiH ponestaje kadra: Fali im pilota, za obuku treba pet godina

OS BiH ponestaje kadra: Fali im pilota, za obuku treba pet godina
Foto: FOTO Fena | OS BiH ponestaje kadra: Fali im pilota, za obuku treba pet godina

SARAJEVO - Oružane snage BiH, koje su nedavno dobile četiri nova američka helikoptera, donekle su podmladile flotu, ali već godinama postoji nedostatak pilota, što je ogroman problem, pošto obuka za takav kadar traje oko pet godina, rekao je izvor "Nezavisnih novina".

"Odliv kadrova je bio prije prisutan, nisu to na vrijeme zanovili. Nemaju dovoljno tehničkog osoblja, pilota i tako dalje. Dakle, nije na vrijeme izvršeno zanavljanje kadrova. To je zabrinjavajuće", rekao je naš sagovornik.

Prema riječima našeg izvora, potrebno je najmanje pet-šest godina da se osposobi jedno lice u rangu pilota ili avio-mehaničara.

"To je period od minimalno pet godina da se dobije kvalitetan kadar. Potrebno je da ima određen broj časova letenja i tako dalje. Mislim da su u tom procesu dobro zakasnili", kaže naš izvor.

Naš sagovornik ističe da je dovoljno da se pogleda Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2018. godinu, gdje je takođe ukazano na ovaj problem.

U tom izvještaju ističe se da Brigada vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH ima veliki problem koji se odnosi na odliv vazduhoplovnog kadra.

"Posebno zabrinjava odliv visokostručnih kadrova. U toj godini brigadu je napustio najmlađi pilot, a od formiranja Oružanih snaga BiH ukupno je brigadu napustilo osam pilota. Starosna struktura je zabrinjavajuća, jedna trećina brigade je starosti između 45 i 50 godina", navodi se u tom izvještaju.

Kako se dodaje, redovno se ukazuje na potrebu školovanja pilota u inostranstvu jer s ovakvom situacijom predviđa se da će od 62 pilota, koliko ih je tada bilo u brigadi, 2025. godine brigada na raspolaganju imati samo 25 pilota starosne dobi između 50 i 55 godina.

"Slična situacija je i s kategorijom letača tehničara, za čije je osposobljavanje za rad potrebno četiri do pet godina. Njih će ovakvim kontinuitetom osposobljavanja za rad 2025. godine biti 18", ističe se u izvještaju povjerenika.

Takve su procjene, dakle, iznesene u izvještaju za 2018. godinu, a u međuvremenu se, prema riječima našeg izvora, ništa pozitivno nije dogodilo. Naprotiv.

"Šta će se mijenjati? Samo može biti gore", ističe naš sagovornik, dok iz Ministarstva odbrane BiH na naš upit nije odgovoreno do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina".

Podsjetimo, nedavno su Oružanim snagama BiH predata četiri helikoptera Bell Huey II. Ugovor o nabavci ovih američkih letjelica vrijedan je 38.539.378 američkih dolara (66,6 miliona KM), od čega je BiH učestvovala sa 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM, kroz program "Foreign Military Sales" (FMS).

Kako je tada rečeno, nabavka novih helikoptera ugovorena je po principu "pristupa sveukupnim paketom". To podrazumijeva potpuni prenos sposobnosti i osigurava isporuku četiri helikoptera, preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme "Bell Helicopter Textron Inc", isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, isporuku alata itd.

Iz Ministarstva odbrane BiH rekli su tada da su pripadnici Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH uspješno završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja je realizovana u junu u SAD.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije