BiH

Obećane izmjene Izbornog zakona ostale samo obećanje

Obećane izmjene Izbornog zakona ostale samo obećanje
Foto: Arhiva | Obećane izmjene Izbornog zakona ostale samo obećanje

BANJALUKA, SARAJEVO - Do lokalnih izbora ostalo je još manje od godinu dana, a obećanje da će se nakon opštih izbora pristupiti poboljšanju Izbornog zakona, po svemu sudeći, ostalo je mrtvo slovo na papiru.

Iako se i dalje deklarativno od strane hrvatskih predstavnika spominje da će se ove godine raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH u vezi s legitimnim predstavljanjem, odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević" sigurno će ohrabriti stranke sa sjedištem u Sarajevu da se sačeka ne bi li se pokušale usvojiti izmjene koje bi njima išle u prilog i koje one politički zagovaraju.

Istovremeno, najvažnije izmjene, koje bi se odnosile na poboljšanje integriteta izbornog procesa, nisu ni u najavama, a jedino što se desilo je nastojanje Delegacije EU da počne pilot projekat s testiranjem nekih izmjena koje se odnose na korištenje aplikacija na izbornim mjestima.

Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH i predsjednik Koalicije građana "Pod lupom", za "Nezavisne" kaže da su minimalne izmjene koje treba usvojiti one koje se odnose na uvođenje skenera na biračkim mjestima, izbacivanje političara iz biračkih odbora i usvajanje preporuka ODIHR-a Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u vezi s finansiranjem političkih partija.

Šehić za "Nezavisne" kaže da, deklarativno, želja i dalje postoji da se usvoje izmjene Izbornog zakona, ali da je teško da će se išta desiti ove godine.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je implementirati sve odluke Evropskog suda za ljudska prava.

"Ovo bi podrazumijevalo i ograničene promjene Ustava BiH i u tom slučaju treba dvotrećinska većina. Zato sumnjam da će u ovoj godini doći do tih izmjena, samo što moram napomenuti da se određene izmjene mogu raditi sljedeće godine jer su lokalni izbori", rekao je on. 

Naime, prema mišljenju stručnjaka, moguće je da se do narednih izbora usvoje izmjene koje bi stupile na snagu na narednim opštim izborima, ali za to je potrebno vrijeme, kojeg je sve manje.

Šehić kaže da posebno zabrinjava to što ponovo nema sankcija za očigledne povrede Izbornog zakona.

Stoga bi, kako on ističe, elektronska identifikacija birača i skeneri mogli u značajnoj mjeri odbraniti legalitet i legitimitet izbornog procesa.

"Ali, kao i mnogo puta ranije, vidim da se ništa na tome ne radi", kazao je Šehić.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, kaže za "Nezavisne" da je posebno zabrinjavajuće što domaći lideri ne pokazuju nimalo želje da budu usvojena tehnološka unapređenja u izbornom procesu.

"Oni će nastojati odugovlačiti taj proces koliko budu mogli. Mislim da sad imaju i druge prioritete i ne pomišljaju na te 'trivijalne stvari' kao što su one koje mogu da im izmaknu kontrolu nad izbornim procesom. EU nije mogla natjerati neke lidere da ne usvoje nakaradni zakon kojim je kriminalizovana kleveta, tako da se postavlja pitanje mehanizama pritisaka koji mogu biti efikasni protiv 'neposlušnih' političara koji pokazuju očite demokratske deficite", smatra ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije