BiH

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a
Foto: Twitter / Printscreen | Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

​BANJALUKA - Crveni krst Republike Srpske obilježiće danas Svjetski dan borbe protiv AIDS-a pod motom "Neka zajednice vode" kojim pozivaju na podršku borbi osoba koje boluju od side da bi i imale ista prava kao i svi drugi članovi društva.

Promotivno-edukativne kampanje borbe protiv AIDS-a biće organizovane u Banjaluci i Bijeljini od 10.00 do 17.00 časova, saopšteno je iz Crvenog krsta Srpske.

Kampanja se realizuje sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH i posredstvom organizacija crvenog krsta Banjaluka i Bijeljina.

Akcija u Banjaluci podrazumijeva podjelu promotivnog materijala građanima na Trgu Krajine i u studentskom kampusu s ciljem širenja znanja o načinu borbe i sprečavanja širenja ovog oboljenja, te ukazivanjem na osnovne smjernice i posljedice koje ova bolest donosi.

U Bijeljini će volonteri i zaposleni u gradskoj organizaciji Crvenog krsta organizovati posjetu učenicima Gimnazije "Filip Višnjić" i kroz promotivno-edukativnu kampanju pokušati da približe i ukažu na preventivno djelovanje i mogućnosti sprečavanja širenja HIV virusa.

Pored najavljenih aktivnosti, u zajedničkoj kampanji planirane su i promotivno-edukativne kampanje u gradovima i opštinama povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

"Više od četrdeset godina je prošlo od kada je prijavljen prvi slučaj HIV virusa koji uzrokuje pojavu AIDS-a, što i dalje predstavlja opasnost na svjetskom nivou. Sa ovog gledišta, AIDS neće biti iskorijenjen ni do 2032. godine, ne zbog nedostatka znanja ili načina za borbu već zbog strukturalnih nejednakosti koje ometaju dokazna rješenja u prevenciji i liječenju HIV infekcije", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno sa HIV virusom živi oko 37,7 miliona osoba, a od otkrivanja bolesti do sada je umrlo 36,3 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije