BiH

Obilježavanje stogodišnjice smrti Gavrila Principa

Obilježavanje stogodišnjice smrti Gavrila Principa
Foto: N.N. | Obilježavanje stogodišnjice smrti Gavrila Principa

BOSANSKO GRAHOVO - Svetom arhijerejskom liturgijom koju u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu služi Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije počelo je obilježavanje stotinu godina od smrti Gavrila Principa.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvuju konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, te predstavnici Sjevernobanatskog okruga i veliki broj vjernika.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Duško Radun rekao je da je ovo najvažniji dan za sve stanovnike ove opštine, rodnom mjestu Gavrila Principa.

Programom obilježavanja planirano je da u 11.00 časova budu položeni vijenci na spomen-obilježju u Bosanskom Grahovu.

Najavljeno je da će ovom događaju prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Za 11.30 časova planiran je obilazak grobova roditelja Gavrila Principa, a pola časa kasnije i obilazak Principove rodne kuće.

Obilježavanje 100 godina od smrti Gavrila Principa organizuje opština Bosansko Grahovo.

Gavrilo Princip je na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, u Sarajevu pucao na austrougraskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Članovi "Mlade Bosne" izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i težnje većinskog srpskog naroda za oslobođenjem i ujedinjenjem.

Zbog atentata na Ferdinanda, 12. oktobra 1914. godine pred sud je izvedeno 25 mladih ljudi.

Od šest atentatora, njih pet je bilo mlađe od 21 godine, što ih je, prema tadašnjem zakonu, činilo maloljetnim. Osuđeni su 29. oktobra na dugogodišnje zatvorske kazne i smrt vješanjem.

U vrijeme kad se dogodio atentat, Gavrilo Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora, gdje je bio izložen strašnim mučenjima.

Kaznu je služio u češkom Terezinu, gdje je i umro 28. aprila 1918. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije