BiH

Obilježena 31 godina od zločina nad Srbima u Čemernu

Obilježena 31 godina od zločina nad Srbima u Čemernu
Foto: RTRS | Obilježena 31 godina od zločina nad Srbima u Čemernu

Kod Spomen-obilježja u mjestu Čemerno kod Ilijaša služen je parastos za 32 srpska civila iz ovog sela koje su prije 31 godinu na zvjerski način ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Parastosu su prisustvovali izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Republičke organizacije zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac i pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Nakon parastosa kod spomen-obilježja, na mjestu na kojem su ubijeni srpski civili, položeni su vijenci i cvijeće.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova i pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom.

Čemerno je danas potpuno pusto selo u kome nema nijednog Srbina povratnika.

Za ovaj zločin pred Sudom BiH vodi se postupak protiv DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smole, Senada, Harisa i Benjamina Sikire, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešlije, te Hamdije Spahića koji se terete da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno s drugim njima poznatim licima, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije