BiH

Obilježeno 20 godina od operacije Koridor života

Obilježeno 20 godina od operacije Koridor života
Obilježeno 20 godina od operacije Koridor života

BANJALUKA, DOBOJ - Polaganjem vijenaca i parastosom u Ristića Gaju, na Krnjinu kod Doboja, danas je obilježeno 20 godina od početka operacije "Koridor života" i osnivanja Druge oklopne brigade i Krnjinske lake pješadijske brigade Vojske RS.

"Ristića Gaj je istorijsko mjesto. Odavde nije započela samo bitka za proboj koridora, već bitka za spas srpskog naroda. Operacija 'Koridor života' je najbolje planirana akcija VRS, koja je spojila zapadni dio RS i Republiku Srpsku Krajinu sa maticom Srbijom. Nikada ne smijemo zaboraviti na one koji su u ovoj bici učestvovali, a posebno ne one koji su, boreći se, dali svoje živote", rekao je Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS (BORS).

Obilježavanje 20 godina od početka operacije "Koridor života" i osnivanja Druge oklopne brigade danas je obilježeno i u spomen-sobi Druge oklopne brigade u kampusu Studentskog grada u Banjaluci.

Miko Škorić, potpredsjednik BORS, rekao je da je u prošlom ratu u BiH poginulo više od 90 pripadnika Druge oklopne brigade Vojske RS, među kojima i 10 oficira, te sedam podoficira.

"Kroz ovu brigadu, koja je imala veoma jak kadrovski potencijal, prošlo je 2.500 boraca. Druga oklopna i Krnjinska brigada Vojske RS efektivno su učestvovale u proboju koridora i u operaciji za oslobađanje Broda i Dervente od hrvatske vojske", rekao je Škorić.

On je naveo da je kroz Krnjinsku brigadu VRS prošlo 3.790 boraca, od kojih je poginulo 195.

General Slavko Lisica, prvi komandant Druge oklopne brigade VRS, podsjetio je da je ova brigada formirana od oklopno-mehanizovanih jedinica nekadašnjeg školskog centra.

"Druga oklopna brigada učestvovala je u borbenim dejstvima na području Dervente, Broda i Doboja. 'Koridor života' je jedna od najznačajnijih operacija u kojoj je ova brigada učestvovala", rekao je Lisica.

Borci koji su se danas okupili na obilježavanju početka akcije "Koridor života" kroz razgovor i sa ponosom su se sjećali početka bitke koja je, kako kažu, promijenila čitav tok rata u BiH.

"U tromjesečnoj borbi uspjeli smo da probijemo koridor i da u operacijama oslobodimo Brod i Derventu od hrvatske vojske. Ponosan sam što sam učestvovao u operaciji za put spasa i što smo dočekali 20 godina od njenog početka", kazao je Milenko Milačak, ratni komandant Bukovačke čete Krnjinske brigade.

Druga oklopna brigada VRS formirana je 10. juna 1992. godine i kroz nju je prošlo 2.500 boraca, od kojih je poginulo 10 oficira, sedam podoficira, pet vojnika, a ranjeno 345 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije