BiH

Objavljena imena funkcionera koji nisu dostavili imovinske kartone, pogledajte spisak

Objavljena imena funkcionera koji nisu dostavili imovinske kartone, pogledajte spisak
Foto: N.N. | Objavljena imena funkcionera koji nisu dostavili imovinske kartone

SARAJEVO - Iako ih Izborni zakon BiH obavezuje, 2.100 lokalnih funkcionera, kojima je mandat istekao 2020. godine, u predviđenom roku od 30 dana od dana prestanka mandata, nije dostavilo imovinski karton Centralnoj izbornoj komisiji zbog čega im prijeti kazna od 300 do 3.000 KM.

Ipak, na sjednici Centralne izborne komisije BiH odlučeno je da se tim funkcionerima prije izricanja novčane kazne putem opštinskih i gradskih izbornih komisija uputi obavještenje da izvrše svoju zakonsku obavezu i istovremeno na stranici Centralne izborne komisije BiH je objavljen spisak svih tih funkcionera s osnovnim podacima.

"Ne vjerujem da je 2.100 ljudi u startu pristalo da budu grešnici i mislim da je problem u neobaviještenosti. U budućnosti možda treba organizovati sastanke sa sekretarima opštinskih izbornih komisija i upozoriti ih da je ovo postala masovna pojava i da oni preuzmu obavezu da upozoravaju one kojima je istekao mandat da dostave imovinski karton", rekao je Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH.

Nakon ovakve odluke CIK-a da se funkcioneri kojima je istekao mandat obavijeste i upozore na kršenje zakona, postavlja se pitanje koliko je ta njihova odluka uopšte zakonita, a i sam Suad Arnautović, član CIK-a, rekao je da za obavještenje funkcionera nema zakonskog uporišta.

"Zakon je jasan: u roku od 30 dana ako se ne dostavi imovinski karton slijedi kazna", rekao je između ostalog Arnautović, koji je bez obzira na to podržao prijedlog da se prvo uputi obavještenje onima koji su prekršili zakon.

Za razliku od funkcionera kojima je istekao mandat i koji nisu dostavili imovinske kartone, njihove kolege koje su mandat preuzele 2020. godine bile su disciplinovanije, mada ni njih 764 to nisu uradili, dok ih je 2.647 izvršilo svoju obavezu i u roku od 30 dana CIK-u dostavilo izjavu o imovinskom stanju.

Kada je riječ o lokalnim funkcionerima kojima je istekao mandat, njih 1.561 je dostavilo izjavu o imovinskom stanju.

"Naš cilj je da se izjave o imovinskom stanju dostave, a ne da se sankcionišu. Ako sada sankcionišemo nećemo dobiti izjave o imovinskom stanju, a možda je to nekome cilj. Treba da insistiramo na dostavljanju izvještaja", rekla je Irena Hadžiabdić, član Centralne izborne komisije BiH.

Inače, i u ranijim sazivima funkcioneri nisu na vrijeme dostavljali izjave o imovinskom stanju, međutim kako se juče moglo čuti na sjednici Centralne izborne komisije BiH, do sada te pojave nisu bile masovne kao sad, što ukazuje na sistemske probleme.

Iz Centralne izborne komisije BiH juče su saopštili da su tokom postupka provjere ustanovili da značajan broj zvaničnika nije dostavio potpisanu izjavu o svom ukupnom imovinskom stanju, što je propisano Izbornim zakonom BiH.

"U skladu sa navedenim, CIK će posredstvom opštinskih i gradskih organa vlasti obavijestiti zvaničnike koji još nisu dostavili izjave o imovinskom stanju da su to dužni uraditi u roku od sedam dana od dana prijema obavještenja, kako CIK ne bi primijenio članove Izbornog zakona kojima su propisane kazne za nedostavljanje izjave o imovinskom kartonu", saopšteno je iz CIK-a.

Spiskove možete pogledati na OVOM i OVOM linku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije