BiH

Objavljene tajne depeše: SAD sabotirale pregovore, Bošnjaci prizivali međunarodnu intervenciju

Objavljene tajne depeše: SAD sabotirale pregovore, Bošnjaci prizivali međunarodnu intervenciju
Foto: Screenshot/YouTube | Objavljene tajne depeše: SAD sabotirale pregovore, Bošnjaci prizivali međunarodnu intervenciju

OTAVA - SAD su sabotirale mirovne pregovore u Ženevi u septembru 1993. godine, a Bošnjaci su kroz provokacije prema Srbima pokušali izazvati međunarodnu intervenciju u njihovu korist.

Ovo su samo neki od navoda u nedavno deklasifikovanim tajnim dokumentima kanadskog UNPROFOR-a, kroz dnevne izvještaje o situaciji na terenu koje su slali Vladi Kanade. 

Na nekoliko stotina stranica različitih izvještaja koje su Kanađani slali svojim vlastima vide se otvorene simpatije prema Srbima, kritičan odnos prema SAD i ulozi te zemlje u sabotiranju mira, kao i skeptičnosti prema mogućnosti da NATO snage preuzmu vođenje mirovne misije od UN nakon završetka rata. 

Radi stavljanja stvari u kontekst, važno je napomenuti da su tih godina UN i NATO vodili živu debatu o sposobnosti UN kao organizacije da učestvuje u misijama očuvanja mira.

Dok su predstavnici UN vjerovali da UN treba da ostane glavni faktor u mirovnim misijama i kreiranju odnosa nakon završetka Hladnog rata, SAD su vjerovale da tu ulogu treba da preuzme NATO, i pokušavale su dokazati da snage UN u BiH nisu u stanju da obezbijede mir.

Proteklih godina smo kroz deklasifikovane dokumente CIA u više navrata predstavljali američku perspektivu.

U kanadskim dokumentima pak, u kojima je predstavljena UNPROFOR-ova strana priče, u mnogo navrata je naglašeno da su Amerikanci ohrabrivali Aliju Izetbegovića da ne prihvati ženevski plan i nastavi da traži više teritorije. 

Na primjer, u dokumentu JBC-052 se navodi da je uoči ženevskih pregovora Izetbegović od Bila Klintona, američkog predsjednika, dobio uvjeravanja da će SAD stati na njihovu stranu ako pregovori propadnu.

U slučaju da međunarodna zajednica podrži Bošnjake Srbi i Hrvati će, kako je naglašeno, napustiti pregovore.  

"SAD bi mogle podržati Izetbegovića kroz diplomatski pritisak na zaraćene strane. To će vjerovatno uključivati podizanje embarga na oružje Muslimanima i vazdušne udare na Srbe. Bilo kakva podrška u tom smislu će ohrabriti Izetbegovića da ne daje dalje ustupke", naglašeno je.

Na četvrtoj strani dokumenta RCCPJAQ-00011 je o istom događaju napisano da će bez međunarodne podrške Izetbegović u Ženevi omekšati svoje zahtjeve, a istaknuto je da su na terenu Bošnjaci glavni kršitelji prekida vatre, dok su Srbi uzdržani. 

U dokumentima se na nekoliko mjesta spominje i da su Bošnjaci sarajevski tunel koristili isključivo u vojne svrhe, kao i za uspostavljanje veze između Sarajeva i Mostara.

Srbe su uglavnom predstavljali uzdržanim i odmjerenim, ali i da su povremeno pomagali Bošnjacima ili Hrvatima u njihovom međusobnom ratu koji su vodili u centralnoj Bosni, tako što su, na primjer, obezbjeđivali artiljerijsku podršku HVO-u, ili propuštali Armiju RBiH da mogu sjeverno od Mostara napasti Hrvate.

Jedino prema Željku Ražnjatoviću Arkanu nisu imali milosti, ocijenivši da je on ratni zločinac s predratnim vezama s kriminalnim miljeom i sumnjivim vezama s obavještajnom službom bivše Jugoslavije.

Riječi hvale imali su prema Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, kojeg su smatrali časnim oficirom i vojnikom koji se borio po pravilima službe. 

Zanimljivo je i da se Kanađani u dokumentima osvrću i na "Septembar '93", pobunu pripadnika Vojske Republike Srpske kada su blokirali Banjaluku. 

"Nakon što su sedam dana grad držali pod blokadom, oko hiljadu vojnika se vratilo u svoje kasarne. Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić je prihvatio zahtjeve vojnika da ratni profiteri budu pohapšeni i da se poprave uslovi za vojnike i njihove porodice. Zahtjevi vojnika za smjenu samoproklamovane Karadžićeve vlade su odbačeni u zamjenu za dobijanje imuniteta", naglašeno je. 

Inače, simpatije Kanađana prema Srbima bile su poznate i ranije, što se posebno odražavalo kroz stavove generala Lujza Mekenzija, kanadskog generala i jednog od komandanata UNPROFOR-a. 

Da Amerikanci možda i nisu bili najiskreniji prema Izetbegoviću dok su ga ohrabrivali da nastavi rat, postalo je vidljivo iz tajnih dokumenata koje su Britanci deklasifikovali početkom 2020, o razgovorima koje je Klinton vodio s Džonom Mejžorom, tadašnjim britanskim premijerom. Britanci tvrde da je Klinton Mejžoru rekao da je želio da spriječi ukidanje embarga Bošnjacima. 

"Bilo bi jako loše kada bi SAD snosile krivicu za propast UNPROFOR-a. Klinton se plašio da su ga Bošanjci pokušali namamiti da učini upravo to", navedeno je, na šta je premijer Mejžor, sudeći prema dokumentu, konstatovao da je iluzorno od strane Bošnjaka ako očekuju da će se SAD boriti na terenu za njih. 

"Klinton je odgovorio da, dok god je on predsjednik, Bošnjaci neće uspjeti u tome. Niko od nas - ni UK ni SAD - ne bi trebao biti umiješan u rat na bilo čijoj strani", citiraju Klintona u dokumentu.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije