BiH

Obnova postupka za "Tuzlansku kapiju"?

Obnova postupka za "Tuzlansku kapiju"?
Foto: N.N. | Obnova postupka za “Tuzlansku kapiju”?

BANJALUKA - Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića priprema novi zahtjev za obnovu postupka pred Sudom BiH i Vrhovnim kasacionim sudom Srbije u Beogradu, nakon što je Ustavni sud BiH odbio apelaciju za obnovu postupka u slučaju "Tuzlanska kapija", rekao je šef tima odbrane Milorad Ivošević.

"Odbrana priprema novi zahtjev za obnovu postupka pred Sudom BiH, koji će se istovremeno voditi i pred Kasacionim sudom u Beogradu nakon što dobije nove nalaze vještaka i dokaze", istakao je Ivošević.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka Ustavnog suda BiH ne čudi, jer oni principijelno i generalno odbijaju sve zahtjeve odbrane generala Đukića za obnavljanjem postupka, ne gledajući dostavljene argumente i dokaze.

Ivošević je rekao da je krajnje neprihvatljivo da Tužilaštvo BiH još ništa nije odlučilo o krivičnoj prijavi koju je odbrana generala Đukića prije tri godine podnijela protiv Berka Zečevića za lažno vještačenje sa jasnim argumentima i dokazima u ovom slučaju.

"Zabrinjavajuće je da pravosuđe BiH odbija naše prijedloge", kaže Ivošević i podsjeća da je na osnovu Zečevićevog lažnog svjedočenja general Đukić 2014. godine osuđen.

Sud BiH je 22. juna odbio žalbu na odluku Suda BiH kojom je kao neosnovan odbijen zahtjev odbrane za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog čega se ovaj predmet nalazio pred apelacijom kod Ustavnog suda BiH.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Tada je na gradskom šetalištu u Tuzli od minsko-eksplozivne naprave poginuo 71 građanin Tuzle, a ranjeno više od 130.

Odbrana generala Đukića podnijela je zahtjev Sudu BiH za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog novih dokaza do kojih je došla.

Na vojnom poligonu u Nikincima 4. septembra 2014. godine izvršena je rekonstrukcija događaja poznatog kao "Tuzlanska kapija". U prisustvu sudskih vještaka, predstavnika Vojske Srbije, Ministarstva pravde Republike Srpske i medija prikazana je demonstracija ovog događaja koja je pobila tezu da je granata ispaljena sa položaja na kojem su se nalazili pripadnici Vojske Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije