BiH

Oboren i drugi portal ISIL-a u BiH

Oboren i drugi portal ISIL-a u BiH
Oboren i drugi portal ISIL-a u BiH

SARAJEVO - Sve dok prošle sedmice nije oboren, portal "Vijesti Ummeta" redovno je objavljivao poruke i najave ISIL-a, a nakon što je oboren, prešao je na rezervni položaj - otvorio je portal "Sablja istine" koji je takođe blokiran.

Jesu li ga srušile obavještajne službe BiH, drugih država ili je ISIL preko ekipe "Vijesti Ummeta", koja i dalje radi, namjerno napravio dramu, teško je precizno reći.

U ponedjeljak je teroristički ISIL najavio da prati Ezhera Beganovića iz Sarajeva, urednika portala "Saff", za kojeg upućeniji kažu da je blizak vehabijskom pokretu i da će mu odrubiti glavu. 

Ekstremisti koji stoje iza portala ''Vijesti Ummeta'' u petak su zaprijetili da će odsjeći glavu uredniku portala Saff.ba Ezheru Beganoviću po uzoru na ono što pripadnici ISIS-a rade sa svojim zarobljenicima.

Razlog tome je Bregovićevo nazivanje portala ''Vijesti Ummeta'' zločinačkim, a naveo je i to kako sumnja da iza portala stoje obavještajne službe zemalja kojima odgovara destabilizacija u Bosni i Hercegovini.

Tekst u kojem je upućena prijetnja potpisala je ''Sablja istine''.

Ko stoji iza portala "Vijesti ummeta", koji već godinama na najcrnji način širi mržnju i poziva na terorizam, nikada nije otkriveno.

Ono što se zna jeste da je domen registrovan u Saudijskoj Arabiji i da glasi na ime Abdulaha Abdurahmana o kojem niko ništa ne zna. Po nekim neslužbenim informacijama, ekipa koja radi "Vijesti Ummeta" ima sjedište negdje u Sandžaku.  

Nakon što su pripadnici ISIL-a ubili  Tomislava Salopeka iz Hrvatske, na svojim portalima na bosanskom jeziku ova teroristička organizacija je likovala. Portal "Vijesti Ummeta" odmah je poslao i poruku uz fotografiju mrtvog Salopeka:

Poslije toga ovaj portal je ugašen, ali je nastavio da radi pod imenom "Sablja istine" koja je takođe ugašena prije dva dana.     

Prošle sedmice ISIL je preko svojih ljudi koji su bh. državljani pokrenuo na bosanskom jeziku elektronsko izdanje svog magazina koji će izlaziti, kako su naveli, dva puta mjesečno.

Uz razne upute i zahtjeve muslimanima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori objavljuju se i snimci terorističkih akcija i pogubljenja nevinih ljudi.

Magazin se na DVD-u već dijeli svuda gdje ima muslimana koji govore bosanskim jezikom, piše portal novi.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije