BiH

Obustavljena istraga protiv osumnjičenih za Dobrovoljačku (Foto)

Obustavljena istraga protiv osumnjičenih za Dobrovoljačku (Foto)
Obustavljena istraga protiv osumnjičenih za Dobrovoljačku (Foto)

SARAJEVO, BANJALUKA - Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH i Jovana Divjaka, generala Armije RBiH u slučaju Dobrovoljačka ulica, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Pored Ganića i Divjaka istraga je, kako je saopšteno, obustavljena i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirović, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damir Dolana i Ibrahim Hodžića.

"Nakon opsežne istrage, naredba o obustavi istrage protiv navedenih osumnjičenih osoba, donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale", navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Nakon što je sada Tužilaštvo BiH, zvanično obustavilo istragu protiv najodgovornijih u slučaju Dobrovoljačka, potvrdilo se ranije pisanje pisanje “Nezavisnih” koje su prve objavile da će međunarodni tužilac na ovom predmetu Džud Romano učiniti sve kako bi se istraga okončala na ovaj način. Podsjećamo, “Nezavisne” su 5. januara ove godine objavila da će istraga u slučaju Dobrovoljačka rezultirati obustavljanjem istrage protiv najodgovornijih.

Pored Ganića i Divjaka istraga je, kako je saopšteno, obustavljena protiv još 12 osoba. Zvaničnici iz RS su oštro osudili ovaj potez Tužilaštva nazivajući ga skandaloznim

"Sve je završeno i u koverti dostavljeno Džud Romanu, koji se još nije izjasnio. Odluka nije zvanično donesena, ali nezvanično već je spremna", ispričao je tada izvor “Nezavisnih”.

Obustavljanje istrage protiv 14 pomenutih osoba u slučaju Dobrovoljačka ulica kada su pripadnici Armije RBiH 3. maja 1992. godine nakon presretanja kolone koja se mirno povlačila iz grada na najmonstruozniji način ubili 42, ranili 73 i zarobili 215 vojnika, oficira i civila zvaničnici iz RS ocijenili su kao skandaloznu.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da odluka stranog tužioca ima za cilj da zaštiti zločince, da opravda zločin koji su svi stanovnici u BiH stariji od 20 godina imali priliku uživo da vide na ekranima i koji ni za koga nije sporan osim za tog tužioca i grupu sarajevskih političara.

"Stalno nepovjerenje koje Srbi u BiH imaju u institucije BiH, posebno u Tužilaštvo BiH i strane tužioce dobilo je najsnažniji argument i posljedice svega toga su nesagledive", naglasio je Radmanović.

On ističe da je cilj svega ovoga pokušaj amnestije političkog i vojnog vrha u Sarajevu za početak rata, ali da je siguran da to neće proći jer istina se ne može sakriti.

"Ona danas nije potpuno izašla na vidjelo, ali hoće. Mjesecima smo pratili političku, medijsku i uličnu pripremu za ovako jednu sramnu odluku i moram reći da smo se ipak nadali da se neće usuditi da je donesu", istakao je Radmanović.

Džerard Selman, ministar pravde RS, ocjenio je da to nije tužilačka odluka, već nešto što je ušlo u sferu politike.

“Očito je da je Tužilaštvo BiH podleglo političkom pritisku Sarajeva i to je skandal", naglasio je Selman.

Takođe zvaničnici RS ističu da ovom odlukom Tužilaštva BiH više ništa neće biti kao prije te da se radi o “frontalnom” napadu na RS na koji institucije RS treba da daju odgovor.

"Zatražićemo da se napravi strategija koja treba da, da jasan i nedvosmislen odgovor na ovo. U protivnom stvaramo ambijent za poništavanje rezultata borbe", kazao je Pantelija Ćurguz, predsjednik Borčke organizacije RS.

Aleksandar Džombić, premijer RS, ocijenio je da je obustavljanjem istrage Tužilaštvo BiH pokazalo da apsolutno nema kredibilitet da se bavi ovim pitanjima i da je ovoj slučaj samo potvrdio činjenicu da ovakvim radom zajedničke institucije ograničavaju perspektivu BiH kao države.

"Da toliko dokaza, snimaka, izjava svjedoka nije bilo dovoljno za optužnicu - neshvatljivo je svakom razumnom čovjeku", istakao je Džombić.

Petar Đokić, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS, rekao je da odluka Tužilaštva BiH zaprepašćujuća te da se radi o diskriminaciji Srba.

"I dalje se posredstvom pravosudnih institucija BiH nastavlja obračun sa RS i Srbima u BiH. Vjerujem da institucije Srpske neće prihvatiti takav stav Tužilaštva BiH i da će biti još glasnije i upornije u zahtjevu za rekonstrukcijom tih institucija ", rekao je Đokić

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da obustavljane istrage pokazuje da će "gospodin međunarodni tužilac Džud Romano iz BiH otići sa punom tašnom para i da je ovdje došao po zadatku da ništa ne uradi”.

"U Sarajevu već mjesecima slave obustavljanje istrage, samo će večeras otvoriti šampanjac. Vjerovatno će im biti maleni i Zetra i Skenderija za proslavu koju će organizovati i ne bi me iznenadilo da im na proslavi pjeva neki estradni umjetnik iz Srbije", kazao je danas Jovičić.

Janko Velimirović, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS, takođe je naglasio da se radi o prvorazrednom skandalu Tužilaštva BiH i priznaje da nije vjerovao ono o čemu se spekulisalo u medijima.

Očito je da je Tužilaštvo BiH podleglo političkom pritisku Sarajeva, kazao je Selman

"Tužilaštvo Srbije treba da nastavi istragu u ovom slučaju, jer na ovome ne smije ostati. Radi se o samim počecima rata i zbog toga je to bitno", rekao je Velimirović.

Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, kaže da odluka Tužilaštva BiH pokazuje da institucije BiH ne žele da daju odgovor o stradanjima Srba tokom rata.

"Da nema odgovornosti naredbodavaca i izvršioca koji su tako nešto uradili prema nenaoružanim licima je nešto što je za svaku vrstu osude. Stvara se nepovjerenje prema institucijama, a ovo svakako treba staviti u kontekst ne htijenja da se utvrdi istina o stradanju Srba u Sarajevu iako sam to pitanje nekoliko puta pokretao", rekao je Bojić.

Takođe Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, je kazao da je ovo klasični primjer "jednoumlja u Tužilaštvu BiH koje neće doprinijeti uvjerenju u nezavisnost tužilaštva”.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da je odluka Tužilaštva svrstavanje pravosuđa na jednu stranu u BiH.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ističe da se ovom odlukom Tužilaštva BiH potvrđuje da je ono i Sud BiH politički projekat međunarodne zajednice koji je trebalo da bude produžena ruka Haškog suda.

U današnjem saopštenju iz Tužilaštva BiH se ističe da će istraga u vezi sa slučajem biti nastavljena zbog postojanja sumnje da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina jer je na žrtve otvarana vatra nako što su bile onesposobljene za borbu. Takođe u saopštenju stoji da je tokom istrage utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorjije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba T.O. te da je tamo vršeno zlostavljanje.

"Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja sa ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, na ovu odluku o obustavi istrage postupajućeg tužioca, može se uložiti pritužba Uredu glavnog tužioca.

Tužilački tim

Osim Džud Romana, međunarodnog tužioca sa Novog Zelenda, kao tužioci na istrazi u slučaju "Dobrovoljačka" radili su i Munib Halilović, Dragan Čarlija i Vesna Budimir. Takođe, kao tužioci istražioci na slučaju su radili Alfredo Stripol iz Italije, Aleksandar Faladžić i Željka Radovanović, koja je nedavno isključena iz tima.

Hapšeni, a nisu izručivani

Tužilaštvo BiH izdalo je nalog o pokretanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" u oktobru 2006. godine. Pravosudni organi Srbije pokrenuli su istragu u decembru 2008. godine zbog zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se sada zove Ulica Hamdije Kreševljakovića.

Zbog slučaja "Dobrovoljačka" po potjernici iz Srbije prvo je u Londonu bio uhapšen Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, a prošle godine u Beču je uhapšen i Jovan Divjak, general Armije RBiH. Obojica su u ekstradacionom postupku oslobođena i nisu izručena pravosuđu Srbije, nego su vraćena u BiH. Inače, u poslednje dvije godine, 3. maja porodice poginulih vojnika JNA, predstavnici RS i građani RS posjećuju mjesto stradanja u Dobrovoljačkoj ulici i pale svijeće.

Džombić: Tužilaštvo BiH pokazalo da apsolutno nema kredibilitet

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić ocijenio je da je obustavljanjem istrage u predmetu "Dobrovoljačka" Tužilaštvo BiH pokazalo da apsolutno nema kredibilitet da se bavi ovim pitanjima i da je ovoj slučaj samo potvrdio činjenicu da ovakvim radom zajedničke institucije ograničavaju perspektivu BiH kao države.

"Da toliko dokaza, snimaka, izjava svjedoka nije bilo dovoljno za optužnicu - neshvatljivo je svakom razumnom čovjeku", rekao je Džombić.

Kalabić: Odzvonilo Sudu i Tužilaštvu BiH u današnjem statusu

Odluka o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića i drugih u predmetu "Dobrovoljačka" pokazuje da je potpuno jasno da je "odzvonilo Sudu i Tužilaštvu BiH u današnjem statusu" i da je  hitno neophodno napustiti ovakav model pravosuđa, smatra Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kalabić je ocijenio da naredba Tužilaštva BiH o obustavi istrage   predstavlja pokazatelj da su Sud i Tužilaštvo BiH formirali međunarodni centri moći da  bi mijenjali političke odnose u BiH. 

"Potpuno je jasno da je moglo postojati decentralizovano pravosuđe u BiH. Ovaj model je formiran sa jasnim ciljem da falsifikuje i uljepšava istoriju kako to odgovara različitim centrima moći, prije svega bošnjačkim političkim centrima", rekao je Kalabić.

Košarac: Poraz pravosuđa

Naredba Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage predstavlja poraz pravosuđa u BiH i još jedan dokaz da je Tužilaštvo BiH institucija koja ne treba da postoji na ovakav način, izjavio je šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

"Takvom odlukom Tužilaštvo se stavilo na stranu jedne od nekada zaraćenih snaga, što generalno nije dobro. Sada je sasvim jasno da je uticaj međunarodne zajednice dominantan u Tužilaštvu BiH", ocijenio je u izjavi Srni Košarac i dodao da je ovo još jedna potvrda da je Tužilaštvo,   nametnuo  visoki predstavnik i da ni ova institucija  ni OHR  nema univerzalan pristup pitanju ratnih zločina u BiH.   

Popović: Odustati od Suda i Tužilaštva BiH

Naredba Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu "Dobrovoljačka" znači da je potrebno definitivno odustati od Suda i Tužilaštva BiH i ukinuti njihovo finansiranje, ocijenio je pravni ekspert Vitomir Popović.

Popović je rekao Srni da je potpuna farsa da Srbi očekuju bilo šta od Tužilaštva i Suda BiH i da je sada potrebno vidjeti koji mehanizmi postoje za vođenje postupaka u Republici Srpskoj protiv odgovornih za "Dobrovoljačku".

Ivanić: Katastrofalne posljedice za stabilnost BiH

Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Mladen Ivanić smatra da će obustavljanje istrage protiv Ejupa Ganića i drugih za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici imati katastrofalne posljedice za stabilnost BiH.

"To bi morali da znaju  i međunarodni mentori Suda BiH, ali nažalost - ne znaju. Ovu odluku vidim i u kontekstu priloga tipa `Krnja velika Srbija`, koji  se nedavno pojavio  u emisiji `60 minuta` Federalne televizije, što predstavlja sveopšti negativni pogled na Srbe i pokušaj satanizacije Srba", izjavio je Ivanić za Srnu. Ivanić je naglasio da kao osoba koja je imala velike probleme sa Sudom BiH zna da taj Sud postoji isključivo za Srbe, te da je nakon ove obustave to još jednom dokazano.

Vesna Krstović – Spremo: Nedopustiva odluka Tužilaštva BiH

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Vesna Krstović - Spremo smatra da je nedopustiva odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv Ejupa Ganića i drugih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

''Mi iz Republike Srpske ne možemo preći preko toga da taj slučaj ne bude procesuiran'', izjavila je Spremo.

Ona je istakla da je obustavljanje jedne takve istrage sramno za Tužilaštvo i za Sud BiH.

Dodik: Čista politikantska odluka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka, čista politikantska odluka.

"Republika Srpska apsolutno ne može da ima bilo kakvo povjerenje u Sud i Tužilaštvo BiH. Nastaviću da se borim protiv tih monstruma, jer služe samo za osudu jednog naroda", rekao je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Tužilaštvo Srbije nastavlja istragu

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nastavlja istragu za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, bez obzira na poteze Tužilaštva BiH, rečeno je za B92 u srpskom tužilaštvu.

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić bio je uhapšen 1. marta 2010. godine u Londonu na aerodromu Hitrou, po potjernici Srbije, ali je sud u Londonu odbio da ga izruči Beogradu uz obrazloženje da on u Srbiji ne bi imao fer suđenje.

Godinu dana kasnije, 3. marta 2011. godine u Beču je, po srpskoj potjernici, bio uhapšen general Armije BiH Jovan Divjak.  Krajem jula 2011. godine Divjak je, nakon što ga je austrijski sud pustio na slobodu, otišao u Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije