BiH

Od 260 uzoraka soli 162 neispravna

Od 260 uzoraka soli 162 neispravna
Foto: N.N. | Od 260 uzoraka soli 162 neispravna

SARAJEVO - Od 260 uzoraka soli 162 nisu u skladu s važećim propisima, dok njih 98 odgovara zakonskim propisima.

Navodi se to u Izvještaju o sprovedenom istraživanju kvaliteta soli na tržištu BiH u 2017. godini, koji je danas usvojilo Vijeće ministara BiH, a u kojem se ističe da se najčešći uzroci neispravnosti odnose na nepravilne deklaracije proizvoda, koncentraciju joda i odstupanja kada je riječ o organoleptičkim svojstvima (strana tijela i mirisi).

Utvrđen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u cilju uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 u cijeloj BiH. Dopunama je definirano da je operator telekomunikacija dužan omogućiti svim korisnicima usluga besplatne pozive, SMS poruke na 112 i e-pozive, kao i pozive na druge pozivne brojeve za pristup hitnim službama u BiH.

Vijeće ministara BiH, između ostalog, zadužilo je Pravobranilaštvo BiH da u saradnji s Ministarstvom finansija, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Uredom za zakonodavstvo BiH pokrene pregovore s nadležnim organima RS i pripremi tekst sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vijeća ministara i Vlade RS o snošenju troškova arbitražnog postupka koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu po tužbi "Elektrogospodarstva Slovenije - razvoj in inžinjering" protiv BiH u vezi sa ulaganjem u Termoelektranu Ugljevik 1981. godine.  Na ovaj način osiguralo bi se i plaćanje depozita od 350.000 američkih dolara  u sporu vrijednom 1,35 milijardi KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije