BiH

Od Beograda do Banjaluke na krilima "Air Serbije"

Od Beograda do Banjaluke na krilima "Air Serbije"
Od Beograda do Banjaluke na krilima "Air Serbije"

BEOGRAD, BANJALUKA - Avion erbas A319 kompanije "Air Serbia", koji nosi ime srpskog tenisera Novaka Đokovića, spustio se danas na banjalučki aerodrom, čime je i zvanično uspostavljena dugo očekivana avio-linija na relaciji Beograd - Banjaluka - Beograd.

Na banjalučkom aerodromu avion su svečano dočekali Milorad Dodik, predsjednik RS, Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, te Miroslav Janjić, direktor JP "Aerodromi RS", ali i predstavnici drugih institucija i organizacija, nakon čega je simbolično presječena vrpca, kao znak da je linija i zvanično uspostavljena. Pored toga, avion je na Aerodromu Banjaluka dočekan pozdravom iz vodenog topa.

U prvom letu, koji je bio promotivnog karaktera, pored redovnih putnika učestvovali su i predstavnici ove kompanije, Vlade Srbije i medija iz RS i Srbije, koji su imali priliku da osjete svu draž novog aviona koji nosi ime proslavljenog tenisera. Tako su svi oni, tokom leta koji je trajao svega 35 minuta, mogli da uživaju u putovanju, uz tradicionalnu muziku, hranu i piće, te izuzetnu gostoljubivost posade aviona.

Dodik je rekao da je uspostavljanje ove linije važno za RS, ne samo u saobraćajnom, nego i emotivnom smislu.

"Uvijek kada dodatno povezujemo RS i Srbiju naravno da su emocije jake. U svakom slučaju, značaj linije je ogorman, dugo čekan", rekao je Dodik.

Dodao je da ne smijemo i nećemo dozvoliti da ova linija stane, te da će učiniti sve da ona bude održiva i ekonomski isplativa.

"Moramo razviti kulturu putovanja avionom, koju dosad na ovim prostorima nismo imali", rekao je Dodik.

On je istakao da građani RS kompaniju "Air Serbia" doživljavaju kao svoju, te da RS raduje ekonomska ekspanzija ove najveće regionalne avio-kompanije.

"Od ovog dana sva putevanja Vladinih službenika i službenika javnog sektora RS biće upućena na ovu liniju, što će biti samo mali doprinos njenom održavanju", naglasio je Dodik.

Janjić je rekao da će osoblje banjalučkog aerodroma učiniti sve da odvijanje redovnog linijskog saobraćaja bude u skladu s međunarodnim standardima, te da svi prijemi i otpreme, kako putnika tako i aviona, budu na najvišem mogućem nivou.

Dane Kondić, generalni direktor kompanije "Air Serbia", zahvalio je zbog dočeka aviona u Banjaluci i pomoći koju je ova avio-kompanija dobila od institucija vlasti RS u uspostavljanju linije.

"S lične strane, Banjaluka ima veoma posebno mesto u mom srcu. Iako sam rođen i odrastao u Australiji, moji su koreni odavde, roditelji su mi rođeni blizu Kozare i mogu da kažem da sam došao kući danas", rekao je Kondić.

Prema njegovim riječima, ova veza između Banjaluke i Beograda je veoma važna i nudi dnevne letove koji povezuju ova dva grada.

"Još važnije je što ova nova usluga omogućava dvosmernu povezanost preko Beograda, između Banjaluke, kontinentalne Evrope i ključnih svetskih destinacija u kojima živi srpska dijaspora", rekao je on i dodao da linija nudi odličnu povezanost sa brojnim destinacijama širom Evrope, uključujući Pariz, Amsterdam, Prag, Rim, Milano, Kopenhagen, Stokholm, Štutgart, Cirih, Brisel i Moskvu.

Istakao je i da će nova linija, isto tako, podržati turizam i poslovanje između Srbije i RS.

Aleksandar Antić, ministar saobraćaja u Vladi Srbije, kazao je da je ovo veliki iskorak u približavanju Srbije i RS, ali i jačanju regionalnog karaktera nacionalne kompanije "Air Serbia".

"Mi smo iz Beograda doputovali za 35 minuta i mislim da je to sjajno vrijeme i sjajna vijest za sve građane i Srbije i RS. Kraće se putuje od Beograda do Banjaluke nego od Karaburme do Banovog brda radnim danom u špicu", kazao je Antić.

Ministar Čubrilović je istakao da pokretanjem ove linije počinje nova istorija za Aerodrom Banjaluka, te da je u pitanju linija koja ima ozbiljne izglede za uspjeh.

"Sve vrijeme Vlada RS ulagala je u Aerodrom Banjaluka i trpjela kritike. Nadam se da će oni koji su imali kritički osvrt na ta ulaganja danas promijeniti mišljenje. Vjerujemo da će ova linija imati potpunu ekonomsku opravdanost, ali i punu podršku Vlade RS", kazao je on, naglašavajući da je uspostavljanje linije važno za RS, za privredu RS i za sve one koji će dolaziti u RS.

Aleksandar Malešević, putnik koji je danas putovao na ovoj liniji, rekao je da će mu to mnogo značiti, prije svega zbog uvezivanja dva grada, ali i Banjaluke preko Beograda sa drugim evropskim i svjetskim destinacijama, kako bi se putovanje skratilo.

Pojačana dinamika

Željka Cvijanović, premijerka RS, kazala je da će uspostavljanjem redovne avio-linije Beograd - Banjaluka biti pojačana dinamika na Aerodromu Banjaluka.

"Želimo biti inkorporisani u onu dinamiku letova koja postoji na Aerodromu 'Nikola Tesla'. To znači da ovo neće biti samo letovi do Beograda, nego nam je cilj da putnici imaju dobru konekciju sa drugim destinacijama", rekla je Cvijanovićeva, nakon sastanka sa delegacijom iz Srbije, povodom uspostavljanja ove avio-linije.

Cijene i polasci

Promotivne cijene karata na liniji Beograd - Banjaluka kreću već od 79 evra za dva pravca, plus usluge prodaje, dok povratna karta za dvije osobe iznosi 109 evra s uključenim svim taksama. Karte se mogu kupiti u svim poslovnim jedinicama za prodaju avio-karata širom Evrope i svijeta, kao i putem interneta. Avioni tipa ATR72 će na ovoj liniji saobraćati svakodnevno, pa će avion iz Beograda polijetati u 14, a iz Banjaluke u 15.25.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije