BiH

Od danas zabrana ulaska i prevoza migranata na teritoriji USK

Od danas zabrana ulaska i prevoza migranata na teritoriji USK
Foto: Arhiva / Ilustracija | Od danas zabrana ulaska i prevoza migranata na teritoriji USK

BIHAĆ - Operativna grupa za migrantsku krizu USK zasjedala je danas povodom posljednjih dešavanja u Velikoj Kladuši i Bihaću te donijela naredbu o dosljednoj primjeni ranije odluke o zabrani dolaska i prevoza migranata na područje Unsko-sanskog kantona.

Istaknuto je kako će autobusi koji voze migrante biti zaustavljeni na prilazima ovom kantonu i da im neće biti dozvoljeno da dalje saobraćaju. Ovom prilikom građanima je upućen apel da vjeruju policiji i da svojim postupcima ne učine ništa što bi moglo da naruši trenutnu bezbjednosnu situaciju. Također, građani su pozvani da pruže policijskim službenicima svu potrebnu pomoć kako bi efikasno mogli da zaštite njihovu i sigurnost njihove imovine.

Inače, građani nekoliko mjesnih zajednica na području Velike Kladuše organizovali su se i protekle noći kako bi kontrolisali autobuse koji su dovozili migrante. Tako je u mjestu Purići intervenisala policija te spriječila blokadu saobraćajnice, a potom su policijski službenici obavljali kontrolu svih vozila za koja se posumnjalo da prevoze ilegalne strane državljane. Povodom posljednjih dešavanja u Velikoj Kladuši saopštenjem za javnost su se oglasili iz MUP-a USK te naveli kako se tokom noći utorak na srijedu dogodilo više incidenata, prilikom kojih su intervenisali pripadnici policije. Tako se navodi kako je policija privela  A.M. (44), koji je prijetio policijskom službeniku, a tom prilikom su okupljeni građani pokušali da spriječe njegovo privođenje u Policijsku stanicu Velika Kladuša. Alko-testiranjem je utvrđeno kako ova osoba ima prekomjernu količinu alkohola u krvi, nakon čega je odvezena u Dom zdravlja u tom gradu, a poslije trijaže stavljena je u pritvor. Također, policiji je prijavljeno da su nepoznata lica u mjestu Šumatac napala trojicu migranata i da su im tom prilikom nanijeli lakše tjelesne povrede. Priveden je i B.R. (47), koji je nosio u ruci mačetu, koja mu je privremeno oduzeta. Ovo lice je izjavilo da je revoltirano zbog prisustva migranata i da su mu oni u proteklom periodu otuđili četiri jagnjeta.

Policijski službenici Jedinice za podršku MUP-a USK i Policijske stanice Velika Kladuša prate situaciju na terenu, evidentiraju i dokumentuju sve događaje kako bi  mogli pravovremeno reagovati, navodi se u saopštenju policije.

Inače, zbog migrantske krize u Bihaću su za narednu subotu, na centralnom gradskom trgu, najavljeni protesti građana s ciljem promjene trenutnog stanja, sklanjanja stranih državljana s bihaćkih ulica i njihovog humanog smještaja. Prema posljednjim procjenama policije, u postojećim prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona nalazi se oko 3.000 osoba, dok oko 4.000 migranata koji borave u urbanim dijelovima Bihaća, Velike Kladuše i Cazina ili na periferiji ovih gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije