BiH

Odata pošta ubijenim civilima u Grabovici

Odata pošta ubijenim civilima u Grabovici
Foto: N.N. | Odata pošta ubijenim civilima u Grabovici

MOSTAR - Polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom danas je obilježena 28. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

"Ja sam uvjeren da je Grabovica danas simbol kako se ne smije raditi kada je u pitanju odnos prema Domovinskom ratu u BiH i prema zločinima, odnosno žrtvama", kazao je danas tokom obilježavanja Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisjetio se danas ratnog zločina nad mještanima Grabovice.

"Prije 28 godina u Grabovici je ubijeno 33 ljudi. To je učinilo nekoliko pripadnika Armije Republike BiH, kojih se svaki častan borac Armije i danas stidi. Petorica njih su osuđeni na zatvorske kazne, ali teško je zadovoljiti pravdu kada se oduzme nevin život. Ne smijemo zaboraviti žrtve ovog zločina. Počivali u miru", kazao je Komšić.

Podsjećamo, do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH; na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na 10 Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije