BiH

Odbijena inicijativa SDS-a za zakazivanje posebne sjednice o Programu reformi

Odbijena inicijativa SDS-a za zakazivanje posebne sjednice o Programu reformi
Foto: N.N. | Odbijena inicijativa SDS-a za zakazivanje posebne sjednice o Programu reformi

BANJALUKA, SARAJEVO - Kolegijum Narodne skupštine RS nije prihvatio inicijativu SDS-a da se zakaže posebna sjednica o utvrđivanju autentičnosti Programa reformi BiH iz proceduralnih razloga, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Čubrilović je odbacio navode opozicije da su od javnosti sakrivene neke odredbe u vezi s Programom reformi, ističući da se dijelovi koji nisu prevedeni u dokumentu koji je proslijeđen narodnim poslanicima odnose na neke tabele koje su obrazložene u tekstu koji su poslanici imali na uvid, te jedan paragraf koji, kako tvrdi, ne mijenja značenje teksta.

"Nemam nijednog razloga da ne vjerujem podnosiocu inicijative za posebnu sjednicu i stavovima člana Predsjedništva BiH", rekao je juče Čubrilović nakon sjednice Kolegijuma.

Miladin Stanić, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NS RS i podnosilac inicijative, rekao je da je Čubrilović mogao da zakaže sjednicu, ali da nije, kako kaže, imao petlju da to uradi.

"Tvrdim da ćemo obezbijediti da se sjednica održi u vrlo kratkom roku", rekao je on, koji je Čubrilovića, Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, Željku Cvijanović, predsjednicu RS, i Radovana Viškovića, premijera RS, optužio da su na posebnoj sjednici NS RS o Programu reformi, koja je održana 23. i 24. decembra prošle godine, slagali poslanike.

Višković je rekao da SDS može da sazove sjednicu, ali da mora ispoštovati proceduru.

"Zakonom je tačno propisano šta bi trebalo neko da uradi da bi došlo do sazivanja sjednice NS RS. Potrebno je da obezbijedi jednu trećinu narodnih poslanika ili 3.000 potpisa građana", rekao je Višković.

Podsjećamo, održavanje posebne sjednice zatražio je i Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, koji je juče kao poslanik te stranku u Predstavničkom domu BiH rekao da su dva člana Predsjedništva iz FBiH i jedan iz RS kroz Reformu odbrane praktično dozvolili knjiženje neperspektivne vojne imovine, te da je sad potpuno izvjesno da će više od 20 lokacija u RS doći na dnevni red za knjiženje na BiH.

"Mislim da se radi o klasičnoj obmani", rekao je Šarović.

Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu BiH, rekao je da opozicija Program reformi raznim vrstama spinova pokušava preimenovati u Godišnji nacionalni plan, te da RS ima mehanizme da to spriječi.

"Dakle, RS je apsolutno mirna, ali nisu mirni opozicija ni oni poput Komšića, koji ne mogu da prežale što se to desilo protiv njihovih namjera", rekao je Stevandić.

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu BiH, na upit novinara je li aktiviran MAP, kazao je da treba pogledati stranicu sjedišta NATO-a i vidjeti šta piše.

"Smatramo da smo u ovom momentu u kojem se BiH nalazi postigli više nego što smo očekivali. Nastavili smo naš put kada je u pitanju MAP", rekao je Osmanović.

Podsjećamo, Dodik je u ponedjeljak rekao da SDS i Šarović mogu zakazati sjednicu uz napomenu da je vjerovatno to tražio da bi podvalio građanima RS i na prevaru ponovo dobio neki mandat, dok je Cvijanovićeva rekla da za put u Alijansu mora postojati podrška građana i odluka institucija, a da toga nema, te da je Program reformi dokument kojim se samo definiše saradnja, a ne članstvo.

Redovna sjednica 18. februara

Redovna sjednica Narodne skupštine RS počeće 18. februara, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik parlamenta nakon sjednice Kolegijuma.

On je istakao da je odbijena inicijativa PDP-a da se raspravlja o obilježavanju službenih vozila iz proceduralnih razloga, ali da nije protiv da se ovo pitanje reguliše. Rekao je da će sjednica imati 19. tačaka, da će na prvoj poslanici postavljati pitanja predsjedniku Vlade, a da će na zadnjoj tački možda biti riječi o imenovanju novog ministra saobraćaja i veza RS, nakon što je smijenjen Neđo Trninić. Darko Banjac, šef Kluba poslanika DNS-a u NS RS, rekao da bi kandidat ove partije za ministra Đorđe Popović trebalo da položi zakletvu na predstojećoj sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije