BiH

Odbijena optužnica protiv 13 pripadnika Armije RBiH: Srpske žrtve ponovo ponižene

Odbijena optužnica protiv 13 pripadnika Armije RBiH: Srpske žrtve ponovo ponižene
Foto: Anadolija/Arhiva | Odbijena optužnica protiv 13 pripadnika Armije RBiH: Srpske žrtve ponovo ponižene

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika Armije RBiH koji su bili osumnjičeni za ratnih zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, oni će se žaliti na ovu odluku Suda BiH u roku od 24 časa.

Kako su saopštili iz Tužilaštva BiH, optužnica za ratne zločine je podignuta protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH, koja ih je teretila za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

Podsjećamo, u mjestu Jošanica je u decembru 1992. godine ubijeno 56 srpskih civila, te je ranjeno oko 10 osoba.

Kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama je bilo starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako su naveli, optuženi su Ferid Buljubašić (70) rođen u Foči, Ahmet Sejdić (63) rođen u Višegradu, Rašid Sobo (58) rođen u Foči, Šefko Glušac (62) rođen u Foči, Zakir Jamak (54) rođen u Višegradu, Bahrudin Muhić zvani Bane (59) rođen u Višegradu, Adem Fehrić (61) rođen u Višegradu, Mustafa Poljo zvani Musa (58) rođen u Višegradu, Enver Kustura zvani Pena (56) rođen u Višegradu, Muhamed Liska (50) rođen u Višegradu, Sakib Čakar (66) rođen u Višegradu, Izet Sejdić (67) rođen u Višegradu i Munir Nalo (53) rođen u Višegradu.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je Srni da će biti uložena žalba na odluku Suda BiH.

"Tužilaštvo nije saglasno sa tim da su 'navedena mjesta bila legitiman vojni cilj' jer je optužnicom obuhvaćeno 75 osoba, uglavnom civila, među kojima 31 žena, maloljetna lica, uključujući i dijete od dvije godine, kao i osobe starije životne dobi, koje ne mogu biti legitiman vojni cilj, što je i stav stručnog vještaka", naglasio je Grubešić.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, istakao je da je ovo očekivana odluka Suda BiH, jer su pravosudne institucije BiH pod stalnim pritiskom iz Sarajeva.

"Pravosudne institucije zavise od sarajevske čaršije. Komoditet onih koji vode ove institucije zavisi od te čaršije i targetiranja koje dolazi od sarajevskih medija", naveo je Stevandić.

Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, rekao je da je odbacivanje optužnice pokazatelj da se žele zaustaviti svi procesi koji treba da osude odgovorne za ubijanje Srba.

"Ustavni sud, Tužilaštvo i Sud BiH su generator nezadovoljstva i problema. Nažalost, nije novost da se na ovakav i sličan način ponižavaju srpske žrtve", naglasio je Nuždić.

Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, kazala je da je ovo sramna, bezobrazna i dvolična odluka Suda BiH.

"Zar ubistvo djeteta od dvije godine nije dovoljan dokaz? Zar sve i jedna civilna žrtva Jošanice ne zaslužuje da zločinci budu kažnjeni?", navela je Graorčeva.

Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kazao je da sve sudije iz reda srpskog naroda treba da napuste Sud BiH ako se ne prihvati žalba Tužilaštva BiH.

Božica Živković Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, rekla je da odbijanje optužnice samo potvrđuje nepravdu u radu Suda BiH, te da se sprovode fašističke ideje nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije