BiH

Odblokirani računi BHRT-a

Odblokirani računi BHRT-a
Foto: Arhiva/Ilustracija | Odblokirani računi BHRT-a

Poreska uprava Federacije BiH danas je odblokirala račune BHRT-a.

Ova vijest će obradovati 870 zaposlenih Radio-televizije Bosne i Hercegovine koji zbog teške situacije javnog servisa nisu dobili zarađene plate.

"Ovo je samo privremeno gašenje požara. Potrebno je da nadležne institucije, u saradnji s nama, pronađu rješenje za dugoročno finansiranje BHRT", kazao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

On je dodao da je važno napomenuti da je postojanje "nezavisnog, profesionalnog i finansijski samoodrživog javnog servisa" jedan od 14 glavnih uslova na putu BiH ka pridruženju EU.

Federalna parlamentarnka Sanela Prašović-Gadžo je na Facebooku napisala da će danas održati sastanak s predstavnicima Sindikata BHRT.

"Deblokada računa je bio prvi korak. Međutim, sada je problem nedostatak novca jer je novac za plate radnika koji se nalazio na računima BHRT-a je oduzela Porezna uprava FBiH. Svi zajedno se moramo potruditi da pronađemo adekvatno rješenje za stabilno funkcioniranje BHRT-a. U narednim danima ću predložiti konkretno rješenje za saniranje finansijskog stanja BHRT-a. Idemo dalje", navela je Prašović-Gadžo koja je s kolegom Irfanom Čengićem inicirala Rezoluciji o finansiranju BHRT-a koja je usvojena u Parlamentu FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije