BiH

Pratite nas na Google news

Srbi u FBiH pitaju potpisnice Dejtona: Da li postoji Aneks 7?

Srbi u FBiH pitaju potpisnice Dejtona: Da li postoji Aneks 7?
Foto: Ilustracija | Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pita potpisnice Dejtona: Da li postoji Aneks 7?
Agencije

SARAJEVO - Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH uputio je danas otvoreno pismo ambasadorima zemalja i svjedoka potpisnica Dejtonskog sporazuma, u kojem postavljaju pitanje da li Aneks 7, pod nazivom Sporazum o izbeglicama i raseljenim licima, još važi ili ne.

Pismo je upućeno ambasadama Evropske unije, Francuske, Njemačke, Ruske Federacije, Velike Britanije i Severne Irske i SAD, zbog namjere Vlade unsko-sanskog kantona da u, kako se navodi, povratničko područje, srpsko selo Medeno Polje smjesti migrante iz afroazijskih zemalja.

Kako se navodi, Odbor nema ništa protiv migranata, ali ako se smjeste u Medeno Polje treba zaboraviti Aneks 7, jer će u suprotnom i Srbi i Bošnjaci koji su se vratili napustiti Bosanski Petrovac.

Dodaje se da je pokušaj da se migranti smjeste u Medeno Polje direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Aneksa 7, jer ako taj Aneks ne postoji u Medenom Polju i Bosanskom Petrovcu, ne postoji ni u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i drugim dijelovima BiH.

Prema Aneksu 7 sve strane su obavezne da će preduzeti sve neophodne korake za sprečavanje aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale povratak i ostanak izbjeglih lica i da će se stvoriti politički, ekonomski i društveni uslovi koji doprinose dobrovoljnom povratku i harmoničnoj reintegraciji izbjeglica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije