BiH

Pratite nas na Google news

Odbornici Skupštine grada Banjaluka odrekli bi se besplatnog parkinga

Odbornici Skupštine grada Banjaluka odrekli bi se besplatnog parkinga
Foto: N.N. | Odbornici u Skupštini grada spremni da se odreknu besplatnog parkinga
Nemanja Vukojević

Većina odbornika u novom sazivu Skupštine grada spremna je da se odrekne usluge godišnje besplatne karte za parking, vrijedne 1.000 maraka, na koju, prema Pravilniku, imaju pravo.

Kako nam je saopšteno iz Gradske uprave, pravo na besplatnu godišnju parking kartu za sve zone imaju gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, šef Kabineta gradonačelnika, predsjednik Skupštine, odbornici u Skupštini grada i načelnici odjeljenja. U 2020. godini su svi navedeni funkcioneri iskoristili pravo na besplatnu kartu za parking.

"Zaključkom gradonačelnika može se u toku godine dodijeliti do 20 besplatnih godišnjih parking karata. Karte izdate prema Pravilniku važe za sve zone, a one izdate po zaključku gradonačelnika u 1. i 2. zoni", rečeno nam je u Gradskoj upravi.

Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada, istakao je da je dosad bila praksa korištenje besplatnog parkinga za odbornike, ali da je spreman da ubuduće prihvati kako god da se odluči.

"Sasvim mi je svejedno da li ćemo imati besplatnu parking kartu. Jedino što bi trebalo jeste da se obezbijedi parking za odbornike kada su kolegijumi i sjednice Skupštine. Nisam još koristio ovu privilegiju, ali nisam razmišljao ni o tome da li ću je se odreći", kazao je Topić.

Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada, kazao je da nema ništa protiv da se svi odbornici odreknu te privilegije.

"Individualna je odluka svakog odbornika kako će se prema tome odnositi. Ja sam za to da se ta privilegija ukine, iako to nije neka značajna dobit za grad u finansijskom smislu, ali je dobra poruka da i mi plaćamo parking kao svi ostali građani", poručio je Milanović i dodao da će ovo pitanje staviti na dnevni red kada budu održali sastanak odbornika PDP-a.

Podsjećamo, Milko Grmuša, odbornik PDP-a, prvi se odrekao prava na besplatnu godišnju kartu. Zasad besplatnu kartu nisu uzeli ni gradonačelnik Draško Stanivuković ni šef njegovog kabineta Vladimir Grujić.

Saša Kondić, šef Kluba odbornika SPS-a u Skupštini grada, istakao je da je priča o besplatnom parkingu jeftin populizam, dok se prave daleko veći troškovi u Gradskoj upravi koji nisu opravdani.

"Sredstva za tu kartu uplatiću u humanitarne svrhe. Ovo bi svi trebalo da urade, jer bi skoro 30.000 KM otišlo u prave ruke", naglasio je Kondić.

Slobodan Stanarević, odbornik Demosa, kazao je da je njegovo mišljenje da se za zaposlene odbornike ukine ova privilegija, ali da za nezaposlene ostane.

"Mislim da je to najbolji model ko bi trebalo ovu privilegiju da koristi", zaključio je Stanarević.

Saša Lazić, odbornik Narodnog pokreta "Banjaluka zove" u Skupštini grada, kazao je da besplatnu kartu za parking i nije u prilici često koristiti, tako da o tome nije puno ni razmišljao.

"Ne bih se bunio da se umjesto odbornicima dodjeljuju članovima porodica poginulih boraca i takvu odluku bih podržao. Sve drugo po mom mišljenju je populizam", naglasio je Lazić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije