BiH

Odbrana zatražila poništenje presude Mladiću

Odbrana zatražila poništenje presude Mladiću
Foto: N.N. | Odbrana: Haški ljekar opstruisao Mladićevo lječenje

HAG - Odbrana Ratka Mladića zatražila je poništenje prvostepene presude Haškog suda, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, saopštio je danas Mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Kako odbrana ističe, presuda je donijeta u periodu kada su "mentalne i kognitivne sposobnosti optuženog bile ugrožene" i vjerovatno nisu dozvolile svrsishodno učestvovanje i razumjevanje procesa.

Odbrana je zatražila od žalbenog veća Mehanizma, koji je naslijedio Haški tribunal, da se proces obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno te da može u njemu da učestvuje.

Odbrana ističe da Mladić nije u stanju da smisleno učestvuje u procesu, što se "ne može ignorisati i ostati nerješeno".

U svom zahtjevu odbrana se poziva na zaključak neurologa i sudskog stručnjaka dr Gorice Ðokić, da je Mladićevo zdravlje ozbiljno narušeno u periodu od 2013. do 2017. godine.

Osnovna ljudska prava zahtjevaju da nijedna presuda ne može da bude izrečena nekome ko nije sposoban da u procesu uspješno učestvuje, naglasila je Mladićeva odbrana.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godina, a prvostepena presuda mu je izrečena u novembru 2017. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Haški ljekar da bude optužen za nepoštovanje suda i nesavjestan rad

Odbrana Ratka Mladića takođe je zatražola da ljekar u pritvoru sudskog Mehanizma u Hagu Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda zbog toga što je navodno opstruisao Mladićevo lječenje.

Zahtjev za pokretanje tog postupka, odbrana je podnijela i protiv Falkeovog neimenovanog zamjenika, te protiv upravnika sudskog pritvora.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić u zahtjevu tvrde da su dr Falke i saradnici "opstruisali pravo optuženog na pristup istoriji njegove bolesti, kojim bi stekao pravu sliku o svom ozbiljnom zdravstvenom stanju".

U podnesku upućenom žalbenom veću Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, odbrana optužuje dr Falkea i za "potencijalno nesavjesno lječenje".

Sve to zajedno, prema Mladićevim braniocima, predstavlja "zavjeru za ometanje pravde" odnosno nepoštovanje suda.

Odbrana u današnjem zahtjevu ponavlja tvrdnju da je dr Falke neopravdano spriječio dvoje ljekara iz Srbije da pregledaju generala Mladića prije nego što mu je, 22. novembra prošle godine, Haški tribunal izrekao kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije