BiH

Odbrana Mladića traži još tri mjeseca za žalbu

Odbrana Mladića traži još tri mjeseca za žalbu
Foto: Ilustracija | Odbrana Mladića traži još tri mjeseca za žalbu

HAG - Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, da mu odobri produženje roka za ulaganje žalbe na prvostepenu presudu za tri mjeseca, tačnije do 3. septembra.

Branioci smatraju da zbog obima i složenosti prvostepene presude nije moguće uložiti žalbu do 5. juna.

Oni su ranije tražili da zbog "niza pravnih i činjeničnih grešaka", presuda kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor bude preinačena, a Mladić oslobođen od optužbi.

Kao alternativu, Mladićeva odbrana je predložila Mehanizmu da mu se suđenje ponovi.

Sa druge strane, Tužilaštvo u Hagu zatražilo je žalbom da sud Mladića proglasi krivim i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u pet opština u Bosni i Hercegovini, za koje je prvostepenom presudom oslobođen.

Haški tribunal je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske neposredno pred zatvaranje, 22. novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanja pripadnika Unprofora za taoce. 

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio optužbe za genocid u pet opština, za koje tužilaštvo od žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu (nasljednika Haškog tribunala) sada žalbom traži da ga proglasi krivim i osudi. 

U pitanju su opštine Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

O žalbama će odlučivati vijeće kojim predsjedava sudija Teodor Meron, a u čijem su sastavu sudije Karmel Adijus, Liu Dakun, Simor Panton i Priska Matimba Njambe.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije