BiH

Mladićevu žalbu na presudu odlaže operacija

Mladićevu žalbu na presudu odlaže operacija
Foto: Tanjug/AP | Odloženo usmeno izlaganje žalbi za Mladića

HAG - Žalbeno vijeće mehanizma za krivične sudove u Hagu odložilo je do daljeg usmeno izlaganje žalbi na presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, odnosno do njegovog oporavka od predstojeće operacije.

Zahtjev za odlaganje usmene sjednice za žalbe, koja je bila zakazana za 17. i 18. mart, nedavno su podnijeli Mladićevi branioci zbog operacije koja ga očekuje, istovremeno tražeći da se obave dodatne medicinske i pravne procjene njegove sposobnosti da učestvuje u daljem toku procesa.

Žalbeno vijeće je djelimično usvojilo njihov zahtjev i odlučilo da sjednicu odloži i zastane sa žalbenih postupkom, do daljih informacija o Mladićevoj predstojećoj operaciji.

Naložilo je Sekretarijatu Mehanizma da ga nedjeljno obavještava o operaciji i Mladićevom oporavku, kako bi blagovremeno zakazao novu sjednicu za usmene žalbe, za otprilike šest nedjelja, navodi se u saopštenju Mehanizma.

Zahtjev odbrane za nova zdravstvena ispitivanja i vještačenja Mladićeve sposobnosti za učešće u postupku, Žalbeno vijeće je odbilo.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Pisane žalbe tužilaštva i odbrane ranije su podnijete sudu, a nakon što se obavi usmeno izlaganje žalbi, žalbeno vijeće trebalo bi da donese pravosnažnu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije