BiH

Pratite nas na Google news

Odluka Sejdić-Finci ne bi trebalo da koči aplikaciju

Odluka  Sejdić-Finci ne bi trebalo da koči aplikaciju
Odluka Sejdić-Finci ne bi trebalo da koči aplikaciju
Srna

BANJALUKA - Evropska unija ne bi trebalo da blokira kredibilnu aplikaciju BiH zbog neprovođenja odluke "Sejdić - Finci", smatra član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Mazalica.

Mazalica se osvrnuo na publikaciju Evropske inicijative za stabilnost "Izgubljeni u bosanskom lavirintu"  u kojoj se navodi da odluka "Sejdić -  Finci" ne bi trebalo da blokira aplikaciju BiH, jer diskriminacija postoji i u Belgiji i na Kipru, te da BiH ima fleksibilan Izborni zakon.

"Oni navode da Dervo Sejdić i Jakob Finci mogu da se na izborima izjasne kao Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, s obzirom da se u BiH na početku izbornog procesa možete izjasniti kao pripadnik jednog naroda bez provjeravanja šta stoji u matičnoj knjizi rođenih", rekao je Mazalica na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da se neprovođenjem odluke ne krši Evropska konvencija o ljudskim pravima već njen protokol 12, koji je potpisalo svega osam članica EU.

Komentarišući izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, mazalica je rekao da su u oblasti gdje SNSD snosi punu odgovornost, a to su rad Vlade i Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, ocjene brojnih zvaničnika EU da je urađeno mnogo.

"Čini mi se da je veliki broj službenika u Evropskoj komisiji pod uticajem političkih stranaka", rekao je Mazalica.

On je dodao da je Republika Srpska u pogledu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom daleko odmakla u odnosu na Federaciju BiH. 

Govoreći o aktivnosti na uspostavljanju mehanizma koordinacije, Mazalica je istakao da formiranje organa za provođenje evropskih obaveza podrazumijeva donošenje odluka konsenzusom, i ukazao na potrebu da ministarske konferencije predviđene ovim mehanizom omoguće jačanje stručnih kapaciteta i nadležnosti institucija Republike Srpske u ovim procesima.

On je dodao da su prilikom donošenja Zakona o carinskim tarifama nadležnosti sa Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH prenesene na ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za šta su glasali poslanici SDS-a i PDP u parlamentu BiH.

Govoreći o opozicionom djelovanju, Mazalica je naveo da se tu ističu, kako je rekao, kriminalizacija svega i pojava socijalno-demagoških nastupa.

On je ocijenio netačnim izjave da je od 2005. godine potrošačka korpa u Republici Srpskoj poskupjela  za 350 odsto, jer se radi o starim statističkim standardima i da je ona u periodu od 2012. u odnosu na 2009. godinu skuplja  za svega 8,7 procenata.

Mazalica je rekao i da je broj nezaposlenih manji u odnosu na 2005. godinu, i da nije tačno da je tada broj zaposlenih bio veći, jer se radi o većem broju lica koja su samo formalno osigurana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije