BiH

Odluka o mjerama zabrane Dudakoviću otpremljena strankama i braniocima

Odluka o mjerama zabrane Dudakoviću otpremljena strankama i braniocima
Foto: N.N. | Odluka o mjerama zabrane Dudakoviću otpremljena strankama i braniocima

SARAJEVO - Sud BiH donio je odluku po prijedlogu Tužilaštva o produženju mjera zabrane generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa Armije BiH, optuženima za zločine protiv čovječnosti, o kojoj će javnost biti informisana nakon što je prime stranke i branioci kojima je otpremljena, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Tužilaštvo BiH predložilo je 31. oktobra Sudu produženje mjera zabrane generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa Armije BiH, optuženima za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata na području Krajine.

Tužilac Vedrana Mijović predložila je da optuženima bude određena mjera zabrane međusobnog sastajanja, što uključuje telefonske i kontakte poredstvom posrednika, kao i bilo kakve kontakte sa medijima.

Tužilac je Sudu predložila da optuženima bude određena i zabrana napuštanja mjesta boravišta, kao i zabrana putovanja, te oduzete putne isprave uz nemogućnost izdavanja novih.

Za optuženog Hasana Ružnića tužilac je predložila ograničenje kretanja samo na području Bihaća, osim u slučaju dolaska na suđenje u Sarajevu.

Mijovićeva je za Aleta Hodžića predložila zabranu kontakta sa medijima, kao i zabranu približavanja svjedocima od 100 metara, jer je, prema njenim riječima, optužen za izvršenje teškog krivičnog djela za koje je zaprijećena visoka kazna.

Mijovićeva je navela da svim optuženima bude određena i obaveza javljanja policijskoj stanici dva puta sedmično.

Obrazlažući prijedlog za produženje postojećih i uvođenje dodatnih mjera zabrane, tužilac je navela da bi u suprotnom optuženi mogli vršiti uticaj na svjedoke čiji iskazi dokazuju njihovo izvršenje zločina.

Svi branioci optuženih saglasni su sa prijedlogom tužioca da njihovim branjenicima bude određena mjera zabrane sastajanja sa svjedocima, ali se protive zabrani napuštanja mjesta boravišta i zabrani putovanja.

Optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH tereti ih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić optuženi su za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije