BiH

Održana Akademiji povodom 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva

Održana Akademiji povodom 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva
Održana Akademiji povodom 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva

BIJELJINA - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pozvao je danas sarajevske Srbe koji su nakon egzodusa 1996. godine doselili u Bijeljinu da ne zaborave svoj zavičaj, ali da jednako vole i prostore na koje su došli nakon Dejtona.

Na Akademiji koja je povodom 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva održana u Centru za kulturu u Bijeljini, Mićić je rekao da je ovaj grad utočište izbjeglog stanovništva, među kojima su Srbi iz sarajevske regije.


"Semberija je novi zavičaj za hiljade stanovnika koji su preživjeli raseljavanje epohalnih razmjera i u toj nesreći Bijeljina je imala sreću da se stanovništvo grada uveća i da dobije dobre, čestite i vrijedne nove sugrađane", istakao je Mićić.

"Ideal je zasjenio žrtvu i pokrenuo postdejtonski egzodus sarajevskih Srba, zarad mira i ostvarenja sna, za stvaranje Republike Srpske", moto je pod kojim je prvi put u Bijeljini obilježena godišnjica egzodusa 120.000 Srba sa područja Sarajeva 1996. godine.

Na Akademiji u režiji Dragana Elčića, koji je i sam učesnik egzodusa, u Centru za kulturu "Semberija" prikazani su dijelovi Elčićevog dokumentarnog filma o ovom "putu suza" na koji su Srbi ponijeli i svoje mrtve.

O egzodusu koji su proživjeli svjedočili su srpski književnik Rajko Petrov Nogo i Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić, a u programu su nastupili horovi, balet i muzički umjetnici.

"Nijedan Srbin nije se vratio u Sarajevo, a od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i prestanka ratnih operacija do danas SAD su promijenile tri predsjednika, Rusija se vratila među svjetske sile, Indija je narasla na milijardu stanovnika, Novak Đoković je postao najbolji sportista svijeta, izmišljen je mobilni telefon, crnac je postao najbolji igrač golfa, bijelac najveći reper, Beograd je bio glavni grad tri različite države, a ja sam imao hiljadu koncerata u preko 40 zemalja svijeta", rekao je Karajlić.

Obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva održano je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a organizator manifestacije je zavičajno udruženje Sarajlija u Bijeljini "Prijatelji Ilijaša".

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Milenko Zupur najavio je da će ovaj datum ubuduće biti obilježavan svake godine s ciljem da se otrgne od zaborava tragedija srpskog naroda.

On je pozvao Srbe, sve dokle dopiru zvona Srpske pravoslavne crkve i gdje žive hrišćanstvo, pravoslavlje i svetosavlje, da se mole za duše poginulih i za napredak Republike Srpske.

"Srbi su odlučili da napuste vjekovna ognjišta i presele se da bi mirno živjeli u slobodi i slobodni, da im niko na svadbama svate ne ubija", poručio je Zupur.

Zajedničko u obraćanju svih učesnika današnje manifestacije u Bijeljini bila je ocjena da je egzodus Srba iz Sarajeva bio velika žrtva za veliki cilj – slobodnu Republiku Srpsku, njeno očuvanje i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije