BiH

Održana komemoracija povodom smrti Momčila Krajišnika

Održana komemoracija povodom smrti Momčila Krajišnika
Foto: RTRS | Komemoracija povodom smrti Momčila Krajišnika

BANJALUKA - Komemoracija povodom smrti prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika održana je danas u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je Krajišnik jedan od najznačajnijih utemeljivača Republike Srpske.

"Krajišnikova smrt nije samo gubitak za porodicu, nego i za nas koji smo ga poznavali, družili se i radili sa njim, ali i za sve druge koji su bili i jesu za kompromis, suživot i izgradnju normalnih odnosa između ljudi, grupa, naroda i političkih zajednica na našim prostorima", rekao je Čubrilović na komemoraciji.

On kaže da je istorija bila nepravedna i nemilosrdna prema pokojnom Krajišniku i da je doživio sudbinu mnogih srpskih vođa iz BiH u posljednjih vijek i po njene istorije.

"Krajišnik je najveći dio života posvetio borbi za ravnopravnost srpskog naroda, za afirmaciju njegovih prava, vrijednosti i resursa, a doživio je da bude osuđen od Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, samo zbog toga što se u jednom času naše istorije našao na čelu narodnih težnji Srba iz BiH da sačuvaju svoju državu, svoje pravo na samoopredjeljenje i ravnopravnost unutar BiH, ali i zato što je bio predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH, kasnije i Narodne skupštine Republike Srpske kada je konstituisana", dodao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Krajišnik osuđen iako niko nije zapamtio da je rekao makar i jednu neprimjerenu ili inkriminišuću rečenicu, a kamoli da je počinio djela zbog kojih je suđen i presuđen. Čubrilović je napomenuo da Krajišnik nije mogao ostati po strani kad se početkom 90-ih godina prošlog vijeka nad srpskim narodom u BiH nadvila opasnost od političkog i svakog drugog nestanka.

"Odmah se uključio u političku borbu, najprije putem SDS-a, prve političke organizacije srpskog naroda u BiH poslije 1945. godine, a nakon izbora održanih u jesen 1990. godine, ali i putem institucija formiranih na osnovi izbornih rezultata", podsjetio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, za Krajišnika nije bilo nerješivih situacija, tragao je i vidio izlaz i iz najzamršenijih procesa i odnosa, nudio je kompromise protivničkim strankama, ali je uvijek znao šta je i gdje je crvena linija srpskih nacionalnih interesa preko koje se ne smije prijeći. "Čak i u najtežim ratnim prilikama, u pregovorima sa ratujućim stranama i međunarodnim posrednicima, Krajišnik je čvrsto zastupao srpske nacionalne i državotvorne interese i prava", kaže Čubrilović.

On je naglasio da će zbog svega što je Krajišnik radio i uradio za Republiku Srpsku ostati trajno upisan u njene anale i istoriju, a da mu se Srpska donekle već odužila dodjeljujući mu najviša odlikovanja. Čubrilović je podsjetio da je poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prvih izbora održanih 1996. godine, Krajišnik izabran za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i tu dužnost obavljao dvije godine. "I na toj poziciji nastavio je da se bori za interese Republike Srpske, sad već jednog od dva ravnopravna državotvorna entiteta unutar Dejtonom ugovorene BiH", rekao je Čubrilović.

On je naveo da se danas može reći da je Krajišnik bio veliki čovjek, postojan u svom nacionalnom opredjeljenju, čvrstog karaktera i velike radne energije. "Dao je nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju Republike Srpske, dejtonske BiH, uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa i veza između Srpske i Srbije, stabilizaciji odnosa u regionu", dodao je Čubrilović.

Zbog svega navedenog, kaže on, Krajišnik zaslužuje zahvalnost i poštovanje, a srpski narod i njegovi izabrani predstavnici naći će načine da njegovu ličnost i djelo ugrade u kulturu sjećanja kao trajnu vrijednost. "Za sve što je uradio za srpski narod u BiH i za Republiku Srpsku, u ime Narodne skupštine Republike Srpske i svih nas izražavam zahvalnost našem Momčilu Momi Krajišniku. Neka mu je vječna hvala i slava mu!", rekao je Čubrilović. Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je sa žaljenjem primio vijest o smrti Krajišnika.

"Građani Pala nisu Krajišnika doživljavali kao političara koji je imao hrabrost i vizuju prilikom donošenja istorijskih odluka za srpski narod, nego kao sugrađanina. Naš Momo je imao vremena i strpljenje za sve ljude što će stanovnici Pala uvijek pamtiti", kaže Jugović.

On je naveo da se Krajišnik svesrdno zalagao za razvoj Pala, ali i društva u cjelini.

"Odlaskom Krajišnika, ne gubi samo njegova porodica, nego i svi sa kojima je radio i družio se. NJegova djela i ono što je uradio za Pale i Republiku Srpsku nikada neće biti zaboravljeni", rekao je Jugović.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bivši predsjednici Republike Srpske i Narodne skupštine, nekadašnji i sadašnji poslanici, ministri, zvanice iz javnog, političkog i društvenog života, koji su se upisali i u knjigu žalosti. Krajišnik je bio prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, od 24. oktobra 1991. do 14. septembra 1996. godine. Od 1996. do 1998. godine bio je prvi član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Preminuo je juče u Univerzitetskom kliničkom centru od posljedica zaraze virusom korona.

Dodik: Krajišnik utemeljivač Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik bio utemeljivač Republike Srpske, te da srpski narod ne smije zaboraviti svoje prvake.

"Republika Srpska i srpski narod moraju pamtiti svoje prvake i ne smiju ih se nikada odreći. Jedan od njih je i naš Momo", rekao je Dodik u Kulturnom centru Banski dvor na komemoraciji povodom smrti Momčila Krajišnika.

On je istakao da je Krajišnik bio čovjek širokih shvatanja, posvećen borbi za prava srpskog naroda i da je nepravdeno osuđen u Haškom tribunalu.

"Upoznao sam Krajišnika kao poslanik u prvom sazivu višestranačke skupštine BiH u teškim i turbulentim vremenima za srpski narod. Krajem 1991. godine smo se odvojili iz te skupštine i formirali Skupštnu srpskog naroda u BiH, a kasnije i Republiku Srpsku", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Krajišnik nikada ništa nije tražio od Republike Srpske.

"Otišao je u trenutku kada su ga kao predsjednika Asocijacije `Stvaraoci Republike Srpske` mnogi nepravedno napadali. `Stvaraoci Republike Srpske` treba da nastave da žive i dok oni postoje, postoji i ono što je stvoreno, a to je Republika Srpska. LJudi kao što su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Krajišnik i mnogi drugi, koji su znali da žrtvuju lične i porodične komoditete, ostali su istrajni u stvaranju i očuvanja Srpske", istakao je Dodik.

On je naglasio da srpski narod to ne smije zaboraviti.

"Zato mi je žao što je Momo otišao, a nismo uspjeli da sprovedemo u djelo ono za šta sam osjetio da je njemu bilo važno. Pogrešno je od pojedinaca bilo predstavljeno da je to bila neka lična potreba za nečim. Stvaraoci su nešto što je daleko važnije i to svi moraju znati, priču oko toga ćemo završiti i ja nikako neću odustati", poručio je Dodik.

On je naglasio da se mora znati da Republika Srpska pamti svoje prvake.

"Nikada ih se nećemo odreći i to se mora znati. Krajišnik nije ratni zločinac, nego utemeljivač naše države. Ako se oderknemo naših prvaka, odričemo se samih sebe i zato moramo inastitucionalizovati sjećanje na važne ljude koji su donijeli slobodu srpskom narodu", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije