BiH

Sjednica Vlada Srbije i Srpske: Prvi put zajednički projekti u oblasti energetike

Sjednica Vlada Srbije i Srpske: Prvi put zajednički projekti u oblasti energetike
Foto: Tanjug | Održana sjednica vlada Srbije i Republike Srpske, usvojeno 16 važnih zaključaka
N.N.

TREBINJE – U Trebinju je održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije. Sjednici su prisustvovali premijeri Srpske Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić.

Premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić, kao i ministri, razgovarli su o zajedničkim, započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji i situaciji u regionu, kao i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da su usvojili 16 važnih zaključaka na današnjoj zajedničkoj sjednici, a potpisani su i memorandumi i sporazumi između dvije vlade, među kojima su memorandum o saradnji u oblasti energetike, memorandumi o međusobnom priznavanju "velikih licenci" i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola, te sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović navela je da će Srpska i Srbija prvi put raditi na zajedničkom projektu u oblasti energetike i dodala da su u pitanju projekti HE "Foča" i HE "Pauci".

"Ovi projekti vrijede 200 miliona evra, a u pitanju je snaga od 90 megavata. Takođe imamo konkretnu saradnju u oblasti namjenske industrije, što je jako značajno", naglasila je Cvijanović.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je Republika Srpska jača kad je jaka i Srbija.

"Radimo na još više projekata. Čestitam premijerki Cvijanović i predsjedniku Dodiku na napretku Republike Srpske, na budžetskoj stabilnosti i finansijskoj stabilnosti", navela je Brnabić.

Brnabićeva je istakla da je Srbija od 2014. godine u Srpsku investirala i donirala 21.500.000 evra u projekte  koje su kandidovale lokalne zajednice. Neki od tih projekata su, kako je rekla, izgradnja vodovodnog sistema u selu Baljci u opštini Bileća, kao i revitalizacija starog grada u Trebinju.

"Јedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata je i most Bratoljub,  izgradnja dionice Tjentište - Brod na Drini u sklopu magistralnog puta M20 Gacko - Foča i otvaranje vrtića 'Srbija' koji ćemo danas svečano otvoriti", naglasila je Brnabić.

Najveći iskorak, rekla je Brnabić, je napravljen u oblasti turizma, energetike, infrastrukture, javne uprave i borbe protiv organizovanog kriminala.

"Od posebne važnosti, što se tiče turizma, je potpisivanje ugovora o adaptaciji i uređenju podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku. U toku je javni poziv za izvođača radova i očekujemo da će oni početi u oktobru", istakla je Brnabić i dodala da zajedničke sjednice dvije Vlade nisu samo protokolarne, već da se na njima dogovaraju konkretni projekti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije