BiH

Sjednica Vlada Srbije i Srpske: Prvi put zajednički projekti u oblasti energetike

Sjednica Vlada Srbije i Srpske: Prvi put zajednički projekti u oblasti energetike
Foto: Tanjug | Održana sjednica vlada Srbije i Republike Srpske, usvojeno 16 važnih zaključaka
N.N.

TREBINJE – U Trebinju je održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije. Sjednici su prisustvovali premijeri Srpske Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić.

Premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić, kao i ministri, razgovarli su o zajedničkim, započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji i situaciji u regionu, kao i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da su usvojili 16 važnih zaključaka na današnjoj zajedničkoj sjednici, a potpisani su i memorandumi i sporazumi između dvije vlade, među kojima su memorandum o saradnji u oblasti energetike, memorandumi o međusobnom priznavanju "velikih licenci" i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola, te sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović navela je da će Srpska i Srbija prvi put raditi na zajedničkom projektu u oblasti energetike i dodala da su u pitanju projekti HE "Foča" i HE "Pauci".

"Ovi projekti vrijede 200 miliona evra, a u pitanju je snaga od 90 megavata. Takođe imamo konkretnu saradnju u oblasti namjenske industrije, što je jako značajno", naglasila je Cvijanović.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je Republika Srpska jača kad je jaka i Srbija.

"Radimo na još više projekata. Čestitam premijerki Cvijanović i predsjedniku Dodiku na napretku Republike Srpske, na budžetskoj stabilnosti i finansijskoj stabilnosti", navela je Brnabić.

Brnabićeva je istakla da je Srbija od 2014. godine u Srpsku investirala i donirala 21.500.000 evra u projekte  koje su kandidovale lokalne zajednice. Neki od tih projekata su, kako je rekla, izgradnja vodovodnog sistema u selu Baljci u opštini Bileća, kao i revitalizacija starog grada u Trebinju.

"Јedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata je i most Bratoljub,  izgradnja dionice Tjentište - Brod na Drini u sklopu magistralnog puta M20 Gacko - Foča i otvaranje vrtića 'Srbija' koji ćemo danas svečano otvoriti", naglasila je Brnabić.

Najveći iskorak, rekla je Brnabić, je napravljen u oblasti turizma, energetike, infrastrukture, javne uprave i borbe protiv organizovanog kriminala.

"Od posebne važnosti, što se tiče turizma, je potpisivanje ugovora o adaptaciji i uređenju podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku. U toku je javni poziv za izvođača radova i očekujemo da će oni početi u oktobru", istakla je Brnabić i dodala da zajedničke sjednice dvije Vlade nisu samo protokolarne, već da se na njima dogovaraju konkretni projekti.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije