SP Qatar 2022.

BiH

Oficir VRS: Ne znam ni za jedan zločin Sarajevskog korpusa

Oficir VRS: Ne znam ni za jedan zločin Sarajevskog korpusa
Oficir VRS: Ne znam ni za jedan zločin Sarajevskog korpusa
Beta

HAG - Bivši pomoćnik komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) Luka Dragićević izjavio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da "ne zna ni za jedan zločin" vojnika tog kopusa na sarajevskom ratištu.

Penzionisani pukovnik Dragićević je, svedočeći u Karadžićevu odbranu, potvrdio da su pripadnici Unprofora, poslije vazdušnih udara NATO na VRS 1995, bili "zarobljeni u vojnom smislu", po naređenju više komande. To je nazvao "zaštitnom i odbrambenom mjerom" od daljih udara NATO aviona.

Karadžić - tadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske - optužen je za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN.

Dragićević je ponovio iskaz prethodnih svjedoka da je SRK sve vrijeme rata branio srpska naselja i narod od stalne ofanzive i napada Armije BiH iz grada, koja je često koristila civilne objekte poput škola, obdaništa i bolnica.

Sugerišući da Sarajevo nije bilo pod opsadom VRS, svjedok je naznačio da je okruženje oko grada bilo "situacija koja je prirodno postojala i niko je nije stvorio", zato što su srpska naselja bila oko gradskog jezgra.

Muslimanska strana, po Dragićevićevom svjedočenju, odbila je sve ponude VRS da se zajednički istraže incidenti u Sarajevu za koje je okrivljavala srpsku stranu, kao i da se grad proglasi "otvorenim".

Da bi se spriječile civilne žrtve, SRK je, po naređenju komande, otvarao vatru samo na vidljive neprijateljske položaje, izjavio je Dragićević.

VRS je, poslije sporazuma o stavljanju artiljerije pod kontrolu UN u februaru 1994, smatrala da je neophodno da neka od oruđa ponovo preuzme da bi se odbranila od ofanziva ABiH, ali je zbog toga u septembru 1994. bila napadnuta NATO avijacijom, iako oruđa nije ni upotrijebila.

Svjedok je negirao i da je SRK ikada uskraćivao stanovništvu Sarajeva struju, gas i vodu.

Najveći dio unakrsnog ispitivanja, tužilac Džulijan Nikols posvetio je osporavanju kredibiliteta svjedoka, na osnovu pisanih naređenja koja je on izdavao.

Tužilac je Dragićeviću predočio njegovo naređenje iz 1992. da se "spali" jedno selo u okolini Višegrada, gdje je tada službovao.

Svjedok je, međutim, uzvratio da je to "bio zaseok od tri kuće" u kojem tada nije bilo civila, a koji je ABiH koristila na prvoj borbenoj liniji.

Karadžić je danas pred sudije kao svjedoka izveo i Milorada Katića, koji je od marta 1993. bio predsjednik srpske opštine Novo Sarajevo.

Katić je posvedočio da u to vreme nije bilo progona Bošnjaka i Hrvata iz naselja Grbavica, u kojem je do kraja rata ostalo 1.500 građana nesrpske nacionalnosti. Po riječima svjedoka, oni su dobijali humanitarnu pomoć i penzije, kao i Srbi.

Dok ga je Karadžić, koji se brani sam, ispitivao, Katić je potvrdio da je prethodna vlast u Novom Sarajevu bila smijenjena, između ostalog, zato što se, kako je "mnogo puta čuo", sa nesrbima "nije postupalo kao sa Srbima" - "da li su napuštali Grbavicu ili bili proganjani"

Upitan da li je prethodna vlast sama počinila zločine, Katić je rekao da za tako nešto "nije čuo". Kazao je i da su i Karadžićevom zaslugom, zločini "svedeni na minimum".

Unakrsno ispitivanje, zastupnici optužbe posvetili su utvrđivanju da li se sa zgrada na Grbavici moglo pucati na područje oko hotela Holidej In (Holiday-inn) u centru Sarajeva.

Katić je potvrdio da je "na gornjim spratovima zgrade Metalke" na Grbavici bilo "naoružanih ljudi" i da su "ako su htjeli", mogli da pucaju na centar grada.

Iz snajperskih gnezda VRS u toj zgradi, prema optužnici protiv Karadžića, 1994-95. napadnuto je više tramvaja u okolini hotela Holidej In, pri čemu je jedan građanin ubijen, a nekoliko ih je ranjeno.

U dodatnom ispitivanju, Karadžić je sugerisao, a Katić potvrdio, da u zgradi Metalke lično nije bio, dodajući da su "vojnici bili na prvoj liniji i u podrumima i da nisu mogli na više spratove".

"Ja ih nisam vidio", rekao je Katić.

Na pitanje predsedavajućeg sudije O Gon Kvona (O-gon Kwon) zašto je onda izjavio da je na gornjim spratovima zgrade bilo naoružanih ljudi, svjedok je kazao da "nisu bili iseljeni svi stanovi i da je na nekim spratovima možda ostala porodica sa dva vojnika koji su imali oružje u stanu".

Na pitanje optuženog "a jel' su pucali", Katić je uzvratio "nisu, sigurno".

Odbranu pred Haškim tribunalom, Karadžić će nastaviti sutra. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije