BiH

Okolić: Sudbina helikoptera, nabavljenih u Rusiji, poznata do Nove godine

Okolić: Sudbina helikoptera, nabavljenih u Rusiji, poznata do Nove godine
Foto: Ministarstvo odbrane BiH | Okolić: Sudbina helikoptera, nabavljenih u Rusiji, poznata do nove godine
Srna

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je danas Srni da bi do Nove godine trebalo da bude odlučeno da li će helikopteri Oružanih snaga "Mi", koji su nabavljeni iz Rusije, biti remontovani ili rashodovani.

"Kada je riječ o ovim helikopterima, dogovorili smo se da će se o tome još razgovarati i treba konačno tu temu da zatvorimo do Nove godine i odlučimo da li ćemo remontovati ta dva helikoptera ili ćemo potpuno odustati od toga i rashodovati ih", rekao je Okolić, koji sa delegacijom Ministarstva odbrane danas završava posjetu Rusiji, gdje su na poziv domaćina prisustvovali Međunarodnom vojnotehničkom forumu "Armija 2020" kod Moskve.

On je istakao da je tokom boravka na ovom forumu razgovarao sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Aleksandrom Fominom, sa predstavnicima helikopterskog servisa Rusije, te šefovima delegacija drugih zemalja.

Okolić je naveo da je razgovarano i o pitanjima iz humanitarne djelatnosti, kao što su mašine za deminiranje i sistem zaštite.

"Ukoliko BiH bude imala određenih potreba, Rusija bi se u to uključila. Razgovarali smo i o sporazumu o vojnotehničkoj saradnji BiH i Rusije, koji je u postupku usvajanja u BiH", naveo je Okolić.

On je precizirao da je Rusija dostavila svoj prijedlog sporazuma, da je Ministarstvo odbrane usaglasilo taj prijedlog i da je taj dokument upućen u Savjet ministara u dalju proceduru, a treba da ga usvoji i parlament BiH.

Okolić je istakao da je tokom boravka u Rusiji bilo riječi i o eventualnom školovanju kadra iz BiH u toj zemlji.

"Ukoliko BiH bude zainteresovana za školovanje pripadnika Oružanih snaga u Rusiji, moći ćemo da im se obratimo i oni će nam to vrlo rado omogućiti", rekao je Okolić.

Okolić je podsjetio da je ovo ministarstvo, odnosno Oružane snage primile poziv da učestvuju na vojničkim sportskim igrama, te da su učešće uzele mnoge zemlje među kojima je i Srbija.

"Vjerovatno ćemo i ubuduće dobijati pozive, a mi ćemo u Ministarstvu odbrane procijeniti da li smo u mogućnosti da pošaljemo našu ekipu ili ne", rekao je Okolić.

Prema njegovim riječima, delegacija Ministarstva odbrane danas je, prije povratka, posjetila Ambasadu BiH u Rusiji i razgovarala sa ambasadorom Željkom Samardžijom.

U delegaciji su, osim Okolića, i savjetnik Muris Palo, kao i vojni izaslanik BiH u Rusiji brigadir Rade Simić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije