BiH

Oluja u BiH podigla bujice, srušila stabla i isključila struju

Oluja u BiH podigla bujice, srušila stabla i isključila struju
Foto: N.N. | Oluja u BiH podigla bujice, srušila stabla i isključila struju

BANJALUKA, SARAJEVO - Snažna oluja i ledena kiša koje su pogodile pojedine dijelove BiH u noći sa četvrtka na petak prouzrokovale su poplave, zastoje na saobraćajnicama, lomljenje stabala te nestanak struje.

Najteže su ovom elementarnom nepogodom bili pogođeni opština Jezero, seoska područja oko Mrkonjić Grada i Banjaluke, Šipovo te Livnanjski kanton, Bugojno i Donji Vakuf.

Jako nevrijeme u Banjaluci, prema javljanju mještana, dovelo je do brojnih prekida u snabdijevanju električnom energijom, koja su uglavnom bila zabilježena u seoskim područjima Manjače i Potkozarja - od Kola, Bukvaleka, Saračice, Čokora, Bronzanog Majdana, Kmećana, Obrovca, Subotice do Verića, Šimića i Piskavice.

Najteža situacija je bila u zaseoku Jorgići, čiji su mještani bez električne energije bili dva dana.

Ekipe "Elektrodistribucije" su u petak izlazile na teren i radile na sanaciji mreže i otklanjanju kvarova.

"Dinamika poslova na mnogim lokalitetima je bila otežana jer je teren nepristupačan, odnosno porušena stabla koja su se nalazila na putevima i duž dalekovodnih pravaca su otežavala posao radnicima, koji su zbog toga morali da traže alternativne pravce za dopremu neophodne mehanizacije", naveli su u "Elektrodistribuciji".

Željko Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Bistrica, rekao je za "Nezavisne" da je nevrijeme izlomilo priličan broj stabala, koja su vjerovatno zbog hladnog vremena poledila i postala krta.

"Situacija je neopisiva, taman kada se jedno stablo raskrči, dva padnu. Jedan jako ružan prizor", kazao je Kovačević.

Banjalučki vatrogasci su u noći sa četvrtka na petak imali pune ruke posla, kada su zaprimili 19 intervencija, a najviše ih se odnosilo na uklanjanje oborenih stabala u pojedinim dijelovima Banjaluke.

"U naseljima Čokorska Polja, Piskavica, Rekavice i Bukvalek vatrogasci su na terenu zatekli oborena stabla na saobraćajnicama. Poplava je izazvala probleme u naselju Dragočaj i u Kozarskoj ulici, gdje je u petak rano ujutro poplavljena trafo-stanica", naveli su u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka.

Usljed obilnih padavina u opštini Jezero u četvrtak i petak došlo je do izlijevanja rijeka Plive i Jošavke, kao i okolnih rječica i potoka, što je dovelo do plavljenja užeg centra opštine i okolnih sela, zbog čega su mnogi domovi bili opkoljeni vodom.

Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero, je za "Nezavisne" rekla da je poplava u petak onemogućila pristup i ambulanti, koja je zbog toga bila zatvorena, a građani kojima je trebala hitna medicinska pomoć upućeni su na liječenje u ambulante u susjednim opštinama.

"Nedavno smo radili na proširenju korita rijeke Jošavke, što je uzrokovalo veoma brzo povlačenje vode. Naš problem s poplavama će se dugoročno riješiti kada riješimo spajanje Jošavke i Plive", rekla je Ružičićeva.

Uvjerena je da je za sve češće poplave na području ove opštine odgovoran i ljudski faktor.

"Veliki problem predstavlja loša komunikacija između 'Voda RS' i 'Voda FBiH'", kazala je Ružičićeva.

Istakla je da je u toku izgradnja HE u Šipovu, što možda dovodi do akumulacija prilikom velikih padavina i nepodizanja zatvarača.

"Vjerujem da je ovo uzrokovano i prevelikom sječom šuma", zaključila je Ružičićeva.

Obilne padavine su u petak poplavile kuće u naseljima Donje Karadže i Kopčić u opštini Bugojno, došlo je do izlivanja potoka i rijeka iz korita u Livanjskom kantonu, a porast bujičnih potoka Prusačka i Oboračka rika, na području opštine Donji Vakuf, prijetio je plavljenjem privatnih posjeda i objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije