BiH

Opozicija: Objavite dokument; Vlast: Populistički potezi

Opozicija: Objavite dokument; Vlast: Populistički potezi
Foto: Velibor Tripić | Opozicija: Objavite dokument; Vlast: Populistički potezi

BANJALUKA - SDS i PDP zatražiće da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske razgovara o Programu reformi BiH, za koji tvrde da je nastavak puta ka NATO-u, dok sa druge strane u SNSD-u tvrde da je zahtjev opozicije politikantstvo.

Ni u opoziciji nisu načisto. SDS je sa sjednice Predsjedništva ove stranke u Bijeljini u petak poručio da će tražiti posebnu sjednicu NS RS o dokumentu za koji je nedavno Predsjedništvo BiH dalo zeleno svjetlo, dok u PDP-u ističu da će već u ponedjeljak, 25. novembra, uputiti inicijativu za dopunu predloženog dnevnog reda za predstojeću sjednicu parlamenta da bi poslanici mogli da razmatraju dokument Program reformi BiH.

"Program reformi BiH mora biti objavljen, za šta očekujem i podršku javnosti, jer 13 mjeseci traje drama vezana za formiranje vlasti na nivou BiH i zato je sramotno da se ovaj dokument čuva u sefu. Narodna skupština mora razmatrati dokument i zbog toga očekujem da bude objavljen u narednih nekoliko časova", rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

Kao i u PDP-u, i u SDS-u se pitaju da li je moguće da će jedan tako važan dokument biti poslat u Brisel bez prethodnog prolaska u Narodnoj skupštini te da je zanimljivo i to što u FBiH, prije svih SDA i HDZ tvrde da je NATO put BiH ovim dokumentom odblokiran.

"Naša ocjena je da ovaj dokument u suštini uvodi BiH i RS, što se nas posebno tiče, direktno u NATO proces integracija", rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, dodajući da je to u suprotnosti sa rezolucijom NS RS koja govori o vojnoj neutralnosti i principu da je RS u vojno-bezbjednosnom smislu tamo gdje je i Srbija. Nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, Šarović je rekao da je prije usvajanja i slanja dokumenta u Brisel, u sjedište NATO-a, bilo neophodno da se o tome povede rasprava unutar zemlje.

"Predsjedništvo SDS-a konstatovalo je da je ovo jedna od najvećih grešaka Milorada Dodika, koja može da ima dalekosežne posljedice za sve u Srpskoj i da se usvojenim dokumentom jasno aktivira MAP bez obzira na to što je naziv dokumenta promijenjen", saopšteno je iz SDS-a nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Sa druge strane, u SNSD-u kažu da je Dodik uradio odličan posao i pravu stvar, jer je u Programu reformi BiH jasno naglašeno da BiH ne ide u NATO te da su to podržala i druga dva člana Predsjedništva BiH.

"SDS i PDP licemjerno sada pokušavaju da pričaju o putu u NATO, a nisu željeli da učestvuju u donošenju Rezolucije o vojnoj neutralnosti. Da bi se tačka stavila na dnevni red treba da postoji valjan materijal. Nemam nikakvu informaciju da je taj materijal spremljen i kako bi on trebalo da izgleda. To su populistički potezi", rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da je put u NATO započeo SDS-ov Borislav Paravac kao član Predsjedništva BiH još 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije