BiH

Opozicija bojkotuje dnevni red sa njihovim interpelacijama

Opozicija bojkotuje dnevni red sa njihovim interpelacijama
Foto: Arhiva NN | Zasjedanje Kolegijuma Narodne skupštine

BANJALUKA - Opozicija u Narodnoj skupštini (NS) RS najvjerovatnije opet neće učestvovati na narednom zasjedanju ove zakonodavne institucije, dok iz pozicije poručuju da ne znaju šta je cilj ovog opozicionog poteza.

Miroslav Brčkalo, šef Kluba PDP-a u NS RS, rekao je nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine da su bili uzdržani jer se u Narodnoj skupštini moraju razriješiti mnoge stvari, između ostalog i odgovori na pitanja opozicije koji još nisu dobijeni.

"U narednim danima ćemo donijeti odluku što se tiče našeg nastupa na sjednicama. Može se svašta desiti, ali najmanje realno je da ćemo prisustvovati sjednici. Može se desiti da opet budemo u maloj i velikoj sali, da napustimo sjednicu, ali o tim stavovima prvo ćemo govoriti na pojedinačnim sjednicama klubova partija, a onda zajednički", rekao je Brčkalo.

Igor Žunić, zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a, rekao je da ne zna šta opozicija želi da postigne tim što neće učestvovati u radu NS RS, posebno iz razloga što su na dnevni red stavljene i interpelacije koje su tražili.

"Na sjednici Kolegijuma uopšte nije izgledalo da neće prisustvovati sjednici. Na dnevnom redu su možda i najosjetljivije interpelacije koje su tražili. Odgovoreno im je na sva pitanja i ne vidim svrhu i cilj koji žele postići", rekao je Žunić.

Inače, na današnjoj sjednici Kolegijuma Narodne skupštine opozicija nije podržala dnevni red naredne sjednice, koja će biti održana 6. februara.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, rekao je da će poslanici razmatrati 31 tačku dnevnog reda, od čega osam prijedloga zakona i deset nacrta zakona, a biće govora i o određenim strategijama. Tako će na dnevnom redu, između ostalog, biti i interpelacije o zdravstvenom i penzionom sistemu RS, kao i o stanju u javnim preduzećima, što je opozicija tražila posljednjih nekoliko mjeseci. Takođe, poslanici će razmatrati i Strategiju borbe protiv korupcije za period 2018-2022. godina te prijedloge zakona o gasu, srednjem obrazovanju, a biće riječi i o Nacrtu zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje o kojem je posljednjih mjeseci bilo puno riječi u javnosti.

Krsto Jandrić, šef Kluba NDP-a, kaže da nisu podržali dnevni red jer se ne bavi suštinskim životnim pitanjima, već da se radi o informacijama i strategijama.

"Završavaju se strategije na osnovu kojih ništa nije učinjeno, a već se prave nove od kojih takođe ne očekujemo ništa. Od 2010. godine Odbor za zdravstvo, u kojem su i pozicija i opozicija, od Vlade RS traži tematsku sjednicu posvećenu zdravstvu, a to nikada nije urađeno", rekao je Jandrić.

Sa druge strane, Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, rekao je da se na dnevnom redu nalaze tačke koje dugo vremena opozicija traži, kao što su interpelacije.

"Veoma je simptomatično da tražite neku tačku da se stavi na dnevni red, a onda glasate protiv tog dnevnog reda, što znači da je metodologija rada ove skupštinske sezone opet vraćena na destrukciju, a ona je počela najprljavijim podmetanjima Narodnoj skupštini i spinovanjem da se ovdje okupljaju neke paravojne formacije", rekao je Stevandić.

Miladin Stanić, zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a, rekao je da opozicija nije podržala dnevni red jer, kako kaže, najviša zakonodavna institucija radi protivno Ustavu i zakonima.

Usaglašen amandman na Zakon o pravobranilaštvu

Zajednička komisija Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS usaglasila je amandman Kluba Bošnjaka koji se odnosi na Zakon o Pravobranilaštvu.

Amandman koji je bio sporan odnosio se na nacionalnu zastupljenost, a kako je rekao Pero Petrović, šef Kluba Srba u Vijeću naroda, amandman Kluba Bošnjaka kako su oni tražili nije prihvaćen već je usaglašen novi.

"Zadovoljan sam što su Bošnjaci prihvatili našu primjedbu sa sjednice Vijeća naroda da je njihov prvobitni amandam podnesen na pogrešan član zakona", rekao je Petrović.

Sa druge strane, Mujo Hadžiomerović, delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, rekao je da su zadovoljni jer napokon na nivou BiH i u oba entiteta postoji norma koja se odnosi na istu nacionalnu proporcionalnu zastupljenost u Pravobranilaštvu.

Vojne formacije nisu bile u Skupštini RS

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, rekao je da u prostorijama Skupštine nije bila vojna formacija niti naoružani ljudi, te da se to pitanje previše ispolitizovalo.

"Sva procedura održavanja sastanka je na organizaciji koja ima pravo da koristi naše prostorije, a kao goste pozvala je nekoliko predstavnika iz organizacije 'Srbska čast'. Članovi 'Srbske časti' bili su u farmerkama, majicama i prslucima i nisu nosili uniforme, niti su to ljudi kojima bi danas, kada bi se prijavili, trebalo zabraniti boravak u Skupštini", rekao je Čubrilović.

I Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, rekao je da se radi o najvećem podmetanju u istoriji RS te da niko nema pravo da ljudima uskraćuje kretanje i ukoliko su osuđeni za neko krivično djelo.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije