BiH

Opozicija neće kod Dodika na konsultacije bez stava Vlade o Izvještaju o Srebrenici

Opozicija neće kod Dodika na konsultacije bez stava Vlade o Izvještaju o Srebrenici
Foto: Arhiva / V. Tripić | Opozicija neće kod Dodika na konsultacije bez stava Vlade o Izvještaju o Srebrenici

BANJALUKA - Opozicija najvjerovatnije neće ići na sutrašnji sastanak kod Milorada Dodika, predsjednika RS, koji je šefove parlamentarnih stranaka pozvao na konsultacije u vezi sa Izvještajem o Srebrenici iz 2004. godine.

Naime, dok u PDP-u decidno ističu da kod Dodika neće, u SDS-u ostavljaju teoretsku mogućnost da bi se mogli pojaviti, ali uz uslov da Vlada RS prvo pokaže da je spremna sama staviti van snage izvještaj.

Suština nesporazuma je u tome što Dodik i vladajuća većina smatraju da bi parlament, kao najviši organ RS, trebalo da na sjednici, koja je zakazana za utorak na njegov zahtjev, stave tačku na priču o okolnostima zločina u Srebrenici tokom jula 1995. godine, kao i na pritisak Udruženja "Majke Srebrenice" da se procesuira dvadesetak hiljada pripadnika Vojske RS.

Opozicija, pak, smatra da je izvještaj usvojila Vlada RS, i da samo Vlada RS ima dužnost da ispravi i promijeni dijelove izvještaja. Oni takođe smatraju da je zakazivanje sjednice Dodikov predizborni manevar, dok predsjednik RS smatra da opozicija ne želi da preuzme odgovornost za izvještaj, jer je u vrijeme njegovog usvajanja bila na vlasti.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS i kandidatkinja za predsjednika RS, zatražila je u nedjelju od poslanika da zauzmu zreo politički stav o izvještaju. Ona je istakla da je izvještaj iz 2004. godine usvojen uz pritiske međunarodne zajednice, da su mu dvije glavne mane što obuhvata samo teška stradanja Bošnjaka, ali ne i Srba na tom prostoru, kao i to da ne obuhvata cijeli rat, odnosno događaje prije zločina nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

"Razumijemo da je taj izvještaj, koji je napisan prije 14 godina, rađen pod velikim pritiskom i da su ljudi računali da se napravi takav izvještaj i da sa sebe skinu teret, ali došlo je vrijeme i potreba da se neke stvari isprave, uvaže i da se uzme u obzir ono što su ukupna stradanja na tom prostoru koja su bila teška za Bošnjake, ali i za srpsko stanovništvo", rekla je Cvijanovićeva.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a i kandidat za predsjednika RS, kaže za "Nezavisne" da će njegova stranka Dodikov poziv na sastanak i sjednicu shvatiti ozbiljno samo ako Vlada pokaže spremnost da ponudi smjernice šta je spremna uraditi povodom ispravki samog izvještaja.

"Nakon što je predsjednik (Narodne skupštine RS Nedeljko) Čubrilović na zahtjev gospodina Dodika zakazao sjednicu, mi smo zatražili od Vlade da se o tome odredi. Žao nam je što se od tada do danas nije ništa dogodilo", rekao je Govedarica.

On je rekao da će odlazak kod Dodika, ali i ponašanje opozicije u vezi sa sjednicom zavisiti od toga kako će postupiti Vlada.

"Ukoliko bude bilo odgovora od strane Vlade, mi iz Saveza za pobjedu ćemo održati konsultacije i donijeti odgovarajuće odluke. Sve drugo bi bilo samo manipulacija od strane vladajuće većine", rekao je Govedarica.

Miroslav Brčkalo, šef Kluba poslanika PDP-a, rekao je da definitivno dolaze na sjednicu Skupštine u utorak, ali ne i kod Dodika, jer su njegov poziv ocijenili neozbiljnim.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, "Nezavisnim" je rekao da će ta stranka prisustvovati na konsultacijama kod Dodika, jer poštuje institucije RS.

"DNS je zainteresovan za materiju koju je predložio predsjednik. Vidjećemo šta će predsjednik i druge stranke predložiti. DNS će konačni stav zauzeti na sjednici Skupštine", rekao je on.

Komentarišući oklijevanje opozicije da dođe na sastanak, Pavić je kratko rekao da DNS ima svoju politiku i svoje stavove, a opozicija svoje, te da u njihove razloge ne ulazi.

Petar Đokić, predsjednik SP-a, rekao je da on sa saradnicima dolazi na sastanak.

"Ovo je važno pitanje i zato je jednako važno da o njemu postoji zajednički pristup i usaglašen stav unutar RS", rekao je on.

Očekivano, predstavnici "Domovine" protive se ispravkama izvještaja i zakazivanju sjednice o Srebrenici, a pokušaje ispravljanja navoda koji su tada izneseni smatraju "pokušajem prekrajanja događaja i genocida nad Bošnjacima".

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, istakao je da u toj stranci nisu iznenađeni što se opozicija neće pojaviti kod Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije