BiH

Opozicija podnosi novu interpelaciju: "Vlast gura probleme u zdravstvu pod tepih"

Opozicija podnosi novu interpelaciju: "Vlast gura probleme u zdravstvu pod tepih"
Foto: Ilustracija | Opozicija podnosi novu interpelaciju: "Vlast gura probleme u zdravstvu pod tepih"

BANJALUKA - Predstavnici opozicije podnijeće sutra interpelaciju o situaciji u zdravstvenom i penzionom sistemu RS, najavili su Milan Švraka, predstavnik PDP-a, Nedeljko Glamočak, predstavnik SDS-a, i Krsto Jandrić, predstavnik NDP-a.

Oni su pojasnili da je ovo druga od ukupno planiranih pet interpelacija, a preostale tri odnose se na rad javnih preduzeća, problem političke korupcije, te lošu demografsku situaciju.

Švraka je naglasio da su još 2015. godine zdravstvene ustanove imale dugovanja više od 500 miliona, od čega, kako je rekao, 210 miliona otpada na ustanove, a ostalo su interna dugovanja.

"One ustanove koje su reprogramirale obaveze uopšte nisu platile ni ta dugovanja, a dalje su nastavile da rade. To govori o besparici u zdravstvu", rekao je Švraka.

Glamočak je rekao da vlasti u RS probleme guraju pod tepih, te da je interpelacija pokušaj da se Vlada pokrene na djelovanje.

"Bojimo se da je u pitanje dovedeno funkcionisanje cijelog sistema, a onda se postavlja pitanje šta će biti s građanima. Pokušali su prenijeti poslovanje iz fondova na trezorski način, pa se pokazalo da i to nije rješenje", rekao je on.

Jandrić je rekao da je stanje u zdravstvu toliko loše da, kako tvrdi, u pitanje dolazi i zdravlje građana i pacijenata.

"Insistiraćemo na raspravi u Narodnoj skupštini RS i da se donesu zaključci koji će biti u svrhu rješavanja problema. Kao zdravstveni radnik i lično mogu posvjedočiti o nekontrolisanim zaduženjima i stvaranju gubitaka najviše zbog loše organizacije", rekao je Jandrić.

Sa druge strane, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS rekli su za "Nezavisne" da su, uprkos izazovnoj finansijskoj situaciji, u proteklim godinama u sistem zdravstva uložena značajna sredstva.

"Ukupna ulaganja u kapitalne projekte u zdravstvenom sektoru RS u posljednjih deset godina iznose više od 600 miliona KM, a samo u prošloj uloženo je oko 90 miliona KM", rekli su u resornom ministarstvu.

Dodaju i da je Vlada obavezala javne zdravstvene ustanove da redovno izmiruju tekuće poreske obaveze, a Fond zdravstvenog osiguranja RS će, ukoliko javne zdravstvene ustanove ne budu izmirivale svoje obaveze, izmirivati iz sredstava Fonda, koje Fond doznačava ustanovama na mjesečnom nivou.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da ga ne brine podnošenje interpelacije, jer "oni nemaju dnevni red".

"Oni nemaju dnevni red, a vlast su oni koji ga imaju", naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije