BiH

Sjednica Skupštine nastavljena u maloj sali bez prisustva opozicije

Sjednica Skupštine nastavljena u maloj sali bez prisustva opozicije
Foto: Velibor Tripić | Opozicija blokirala rad Skupštine, stigao Dodik

BANJALUKA - U maloj sali Narodne skupštine Republike Srpske nakon pauze nastavljena je sjednica poslaničkim pitanjima ministrima u Vladi Srpske - aktuelni čas.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da je večeras u maloj skupštinskoj sali, prema utvrđenom dnevnom redu, nastavljena sjednica parlamenta kojoj prisustvuju 44 poslanika.

On je istakao da su iz Banjaluke večeras poslate ružne političke poruke i da su izazvani incidenti.

"Postoji koordinacija Saveza za promjene iz Sarajeva kod ovog pravljenja incidenta u Narodnoj skupštini, ali opozicija će zbog toga pretrpjeti štetu. Dužni smo da očuvamo parlament kao najveći zakonodavni organ", rekao je Stevandić novinarima.

Stevandić je dodao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović imaju pravo da prisustvuju sjednici parlamenta.

Poslanici će razmatrati prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske.

Sjednica se održava u maloj skupštinskoj sali jer su poslanici opozicije onemogućili rad u velikoj sali.

Obezbjeđenje Skupštine je spriječilo predstavnike opozicije da uđu u malu salu. Prema našim informacijama, u zgradi NS RS su prisutni i policajci u civilu.

Novinari ne prisustvuju sjednici u maloj sali.

U NS RS su stigli Milorad Dodik, predsjednik RS, i Željka Cvijanović, premijerka RS.

U nastavku zasjedanja 22. redovne sjednice Narodne skupštine RS izglasano je udaljavanje opozicionih poslanika zbog onemogućavanja rada parlamenta.

Nakon pauze, poslanici su glasali za udaljavanje opozicije iz sale, za šta je glasalo 44 poslanika, a niko nije bio protiv ni suzdržan. I tokom glasanja, poslanici opozicije su duvali u pištaljke, a neki od njih su sjeli za sto predsjedavajućih.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, je na sjednici naveo da su mjere izrečene u skladu sa članom 165 skupštinskog Poslovnika o radu.

On je prilikom izricanja mjera, koje su predviđene Poslovnikom o radu, pojedinačno pročitao imena poslanika opozicije.

Prije izricanja mjere, Čubrilović je zamolio poslanike opozicije da omoguće rad Skupštine.

Čubrilović dao je novu pauzu, a nastavak sjednice je neizvjestan.

Na konferenciji za novinare, predsjednik parlamenta je rekao da će se zasjedanje nastaviti kada se stvore uslovi za to.

Novinarima u Narodnoj skupštini su se potom obratili Dragan Čavić, lider NDP-a i Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a. Još jednom su ponovili da se krši poslovnik o radu Narodne skupštine. Čavić je rekao da je opozicija prisiljena na ovakve poteze.

"Prevarili su nas, jer nismo dobili odgovore na poslanička pitanja i nema ko da obrazloži revizorske izvještaje, iako su govorili da će glavni revizor to da uradi. Vladajuća većina uporno krši sve norme, Ustav i zakone i ne znam šta je više potrebno da uradimo u Skupštini da bi ih natjerali da popštuju ono što je predviđeno", rekao je novinarima Govedarica u holu Narodne skupštine.

On je naveo da je opozicija spremna da istraje u borbi za poštovanje Ustava i zakona.

Govedarica smatra da je opozicija trebalo da se još 2014. godine adekvatno suprotstavi vladajućoj većini u Srpskoj.

"Da smo ovo što sada radimo uradili 2014. godine vladajuća većina ne bi bila bahata kao sada. Uvjeren sam da bi bio poštivan Ustav i ne bi imali preletače u Narodnoj skupštini", rekao je Govedarica.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skuštini Republike Srpske Branislav Borenović tvrdi da opozicija nije blokirala Skupštinu, nego da je zaustavila nelegalan i jednostran rad.

"Iako smo danas bili konstruktivni i dali tri prijedloga za dopunu dnevnog reda, to nije bilo dovoljno vladajućoj većini koja sve radi u suprotnosti sa Ustavom", kaže Borenović.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić tvrdi da je opozicija prinuđena da spriječi vladajuću većinu da donosi odluke koje su mimo Ustava, zakona i Poslovnika o radu.

"Nemamo namjeru da blokiramo institucije, nego one koji ih koriste za nezakonitosti. Onog trenutka kada budu poštivani Ustav, zakoni i skupštinski Poslovnik o radu nastavićemo sa radom", rekao je Čavić.

On je naveo da je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrekao opoziciji mjere udaljenja u skladu sa Poslovnikom o radu.

Nakon što je opozicija pištaljkama prekinula rad parlamenta skupštinsko obezbjeđenje popelo se na prvi sprat u gradi Skupštine, javlja ATV.

Poslanici opozicije ranije večeras su ponovo u pokušali da blokiraju zasjedanje 22 sjednice Narodne skupštine RS tako što su kao i prethodni put izašli iza mjesta gdje sjede predsjedavajući Skupštine.

Poslanici opozicije su ustali sa svojih mjesta, stali iza predsjednika Skupštine Nedeljka Čubrilovića i duvajući u pištaljke pokušali da spriječe ostale narodne poslanike da se izjasne o dnevnom redu sjednice.

Uprkos tome, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je dnevni red na kome je Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske.

Predlagači ove rezolucije su poslanički klubovi SNSD, SP i SDS-K.

Nije prihvaćen zahtjev opozicije da u dnevni red skupštinske sjednice bude uvrštena Rezolucija o strateškim ciljevima Republike Srpske, u periodu 2018-2023. godina.

Narodna skupština nije prihvatila ni zahtjev opozicije da u dnevni red po hitnom postupku bude uvrštena informacija u vezi sa ponašanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. redovnoj sjednici i opravdanosti održavanja ove skupštinske sjednice, te odluka o stavljanju van snage odluke o razrješenju glavnog revizora Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je večeras, nakon što je usvojen dnevni red sjednice, da poslanici opozicije neće učestvovati u skupštinskoj raspravi, ali da neće izaći iz sale.

Govedarica je naveo da opozicija mora pokazati otpor jer, kako tvrdi, vlast u Srpskoj ne poštuje Ustav, zakone i skupštinski Poslovnik o radu, piše novinska agencija Srna.

"Džaba vam je pričati kako ugrožavate rad institucija i gdje ste doveli Glavnu službu za reviziju javnog sektora. Džaba vam je pričati i da ste dužni da odgovorite na poslanička pitanja, te da ste morali da dostavite zapisnik sa 21. redovne sjednice. Uzaludno je sa vama o bilo čemu raspravljati kada je za vas mjera većina u skupštini koja je obezbijeđena zna se kako", rekao je Govedarica.

U nastavku sjednice, poslanici će razmatrati prijedloge zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Srpske, te o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Biće razmatrani i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, kao i Nacrt zakona o banjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije