BiH

Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS

Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS
Foto: Nedžad Uglješa | Opozicija predala zahtjev za ponovo brojanje za predsjednika RS

SARAJEVO - Lideri i predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, zajedno sa zajedničkim kandidatom za predsjednika Republike Srpske Jelenom Trivić, predali su danas u Sarajevu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske.

U pratnji Jelene Trivić u Sarajevo su doputovali lider SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović.

Lideri opozicije u Republici Srpskoj žale se na regularnosti u brojanju glasova i upisivanju rezultata od strane članova izbornih komisija na nekoliko lokacija.  

Predsjednik i kandidat SNSD-a Milorad Dodik, prema novim danas ažuriranim rezultatima Centralne Izborne komisije BiH trenutno je u vodstvu sa 48,30 odsto, odnosno 281.369 osvojenih glasova. Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a, takođe prema podacima CIK-a, trenutno ima 43,36 odsto glasova, odnosno 252.603 glasova.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas je izjavio da su prijave nepravilnosti i zahtjevi preuranjeni, ali da će svaki zahtjev biti pomno razmotren, samim tim i danas dostavljena žalba opozicije iz Republike Srpske.
 
"Sve dok ne utvrdimo izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu. CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlaštenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH. CIK je već zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mjesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mjesta u 70 opština i gradova u BiH“, rekao je Arnautović.
 
"Najviše nepravilnosti je bilo u Doboju, Zvorniku i Prijedoru. Radi se od oko 100 nepravilnosti, što je oko 65.000 glasova. Brojne glasovi su upisivani nepoznatim kandidatima, dok je naš kandidat dobio nula glasova. Treba ustanoviti da li su te nule namjerno upisane, dok na drugoj strani nema nijednog primjera da je vlast oštećena", rekao je Borenović.
 
Najavio da ovo nije kraj aktivnosti opozicije kada je riječ o zahtjevima za ispitivanje neregularsnosti. "Stati na kraj političkoj korupciji je obaveza institucija. Za nekoliko dana idemo sa dopunjenim zahtjevom za ponovno brojanje. Potrebno je otvoriti sve vreće sa glasačkim listićima. Podnijećemo i krivične prijave protiv odgovornih za falsifikovane dokumente koje su objavili neki mediji", rekao je Borenović.

Trivić je dešavanja na pojedinim biračkim mjestima usporedila, kako kaže, sa "ratnim stanjem".

"Sve ćemo prijaviti i tužiti. Boriću se do kraja, ne da ja budem predsjednik Republike već da dobijemo istinu. Vidjeli ste samo jedan snimak gdje upadaju batinaši i nasrću na promatrača koji se nije povukao. To je samo jedan snimak gdje su batinaši ulazili na biračko mjesto i mi njima trebamo to da priznamo. Koliko je ljudi koji su se povukli jer su morali bježati. Na biračkim mjestima je bilo žena na koje je neko nasrtao", kazala je Trivić i dodala da je dovoljno pogledati saopštenje CIK-a u pola dva u izbornoj noći i da ne dobijaju ažurirane podatke za predsjednika Republike Srpske.

"Cilj je očigledno bio da neko krade, jer su imali rezultate prema kojim ja pobjeđujem. Krađu nikada nećemo priznati", istakla je Trivićeva.

Šarović je rekao da su nepravilnosti koje su uočili brojne, ali da su najizraženije u slučaju borbe Milorada Dodika i Jelene Trivić za predsjednika Republike Srpske.

"Sada imamo priliku da se ispravi nepravda. Ovdje u CIK-u predali smo naš zahtjev i ovo je prilike za obračun sa ovim sistemom. Mislim da se desetine građana treba naći na optuženičkim klupama zbog oboga što se dešavalo u izbornoj noći. Doboj je simbol korupcije. Krađe su se dešavale i prije izbora, ali je vrhunac bio u izbornoj noći. Prepravljena je izborna volja građana kako bi Milorad Dodik mogao proglasiti pobjedu. Svaki dan ćemo insistirati na različite načine da bi došli do pravde. Propisana kazna zatvora za neka djela u krađi tokom izbornog procesa je i do 15 godina zatvora, a pokrenućemo aktivnosti za sudske procese. Ovo je tek početak. Imamo puno posla", istakao je Šarović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije