BiH

Opozicija traži da se CIK i IDDEEA odmah izjasne o Izbornom zakonu

Opozicija traži da se CIK i IDDEEA odmah izjasne o Izbornom zakonu
Foto: N.N. | Opozicija traži da se CIK i IDDEEA odmah izjasne o Izbornom zakonu

SARAJEVO – U predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trenutno se vodi rasprava o Dnevom redu, a opozicija traži da se odmah sazove CIK i IDDEEA i da se što prije riješi pitanje zamjene Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na skeniranje glasačkih lističa.

Naime, na jučerašnjoj sjednici HDZ BiH i SNSD, sa osam glasova "za", izglasali su zaključak da Dom naroda PBiH odgodi izjašnjavanje o zahtevu Predstavničkog doma Parlamenta da se Predlog izmena i dopuna Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, odnosno odloženo je uvođenje skeniranja glasačkih listića, biometrijskih čitača otisaka prsta i video-nadzora na biračkim mestima.

Zaključak je bio da se o izmenama Izbornog zakona izjasne IDDEEA, Savet ministara, CIK i Agencija za javne nabavke BiH, i to u roku od sedam dana, a opozicija sad zahtjeva da se to odradi odma.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u ovom domu tražio je i da se prekine sjednica.

Nikola lovrinović, šef kluba HDZ-a BiH optužio je Sašu Magazinovića iz SDP-a BiH da on nije izabran od naroda na mjesto poslanika, nego da mu je to omogućio "nakaradni izborni zakon".

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputila je danas na sjednici ovog doma pitanje Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, zbog čega se blokira izbor direktora i zamjenika policijskih agencija kojima je istekao mandat.

Napomenula je da je Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine istekao mandat 17. marta.

"Sadašnji nezavisni odbor sam je sebi dao pravo da nastavi da radi iako je potpuno nejasno da li on može da donosi odluke o razrješnju i imenovanju novih rukovodilaca policijskih agencija. Odgovornost za ovakvu situaciju snosi Predstavnički dom jer je Dom naroda okončao svoj posao vezano za ovu aktivnost. Očito je riječ o nekoj kadrovskoj zavrzlami u pojedinim političkim strankama zbog kojih ne mogu da završe ovaj posao", kazala je Majkić.

Dodala je da se u Vijeću ministara nalaze liste kandidata za nove direktore i zamjenike direktora policijskih agencija, ali  da Vijeće ministara ne završava svoj posao.

"To znači da ćemo od 17. aprila na čelu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela imati direktora u tehničkom mandatu i bez ijednog njegovog zamjenika, a u Zakonu stoji da direkcijom rukovodi direktor i njegovi zamjenici. Osim ovoga u tehničkom mandatu našao se i direktor Granične policije, jer je i njemu istekao mandat. Moje pitanje upućeno je predsjedavajućem Savjet ministara kada će biti okončane procedure imenovanja rukovodilaca policijskih agencija kojima je istekao mandat i šta je razlog zbog čega taj posao do sada nije završen", kazala je Majkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije