BiH

Opozicija u RS još nije dogovorila nastup na izborima

Opozicija u RS još nije dogovorila nastup na izborima
Foto: Ilustracija | Opozicija u RS još nije dogovorila nastup na izborima

SARAJEVO - Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, tvrdi kako će ova stranka samostalno nastupiti na opštim izborima 2022, dok Milan Radović, potpredsjednik SDS-a, tvrdi da su pregovori o koalicionom partnerstvo između DNS-a, PDP-a i SDS-a u poodmakloj fazi.

Tako Nešić za "Nezavisne novine" kaže da je ta stranka imala sastanak u parlamentu BiH s predstavnicima PDP-a i SDS-a kako bi zajednički postigli dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, te da su tom sastanku prisustvovali Dragutin Rodić, generalni sekretar, i Dane Malešević, zamjenik predsjednika stranke.

"Što se tiče saradnje, DNS nastupa samostalno na političkoj sceni Republike Srpske i BiH i tako ćemo nastupiti na opštim izborima. Postizborna saradnja je moguća, ali samo uz princip da će se poštovati stavovi RS i njen status", rekao je Nešić.

S druge strane, Radović za "Nezavisne novine" ističe da SDS ima poodmakle razgovore s PDP-om i DNS-om o konceptu za 2022. godinu.

"To je sve u poodmakloj fazi i prilično smo se dogovorili da damo najbolje kandidate. Naš cilj je da slomimo ovu vlast, da pobijedimo SNSD u jednoj normalnoj demokratskoj atmosferi i da opozicioni blok prezume odgovornost za vođenje Republike Srpske", rekao je Radović.

Podsjećamo, opozicija RS prošlog mjeseca je na Jahorini dogovorila zajednički nastup na opštim izborima 2022. godine i u narednim mjesecima, kako su rekli, radiće na dokumentu iza kojeg će stati svi, a koji će sadržavati viziju budućnosti RS. Tada su Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, lideri SDS-a, PDP-a i DNS-a, te Nebojša Vukanović, poslanik u NS RS, nakon sastanka istakli su da nije bilo govora o imenima za pojedinačne funkcije i da je ta tema ostavljena za kasnije, jer je procijenjeno da još nije vrijeme za kandidature.

Istakli su da će sasvim sigurno kandidati za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH biti oni koji imaju najviše šanse za pobjedu.

O trećem političkom bloku u Republici Srpskoj, što je inicijativa SDP-a, Radović i Nešić imaju isti stav, da je on nepotreban, da neće učestvovati u tome, a Nešić je i eksplicitniji te inicijatorima poručuje da politička partija koja nije parlamentarna u Republici Srpskoj i ne može preći cenzus, ne može predstavljati nikakav blok.

"Prvo se moraju dokazati da imaju uporište u narodu, a DNS-u nije mjesto u njihovom bloku", rekao je Nešić.

"Mi imamo svoj blok sa PDP-om i DNS-om i mi smo pozvali ostale političke stranke da se priključe. I za nas u tom slučaju treći blok ne znači ništa", ističe Radović.

Takođe, velika se prašina u javnosti digla u vezi sa sastankom opozicije iz Republike Srpske i Federacije BiH, jer su neki tvrdili da on nije održan. Sastanku koji se, kako akteri tvrde, "slučajno" desio u četvrtak u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu prisustvovali su predstavnici SDS-a, DNS-a, PDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke, dok niko nije prisustvovao ispred SDP-a.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, potvrdio je za "Nezavisne novine" da se sastanak desio.

"Sastanak nije nešto posebno planiran niti je dogovaran. Ovo je sastanak kako bi se ljudima poručilo da, pored politika strahova na jednoj strani, postoji jedna politika nade, u kojoj svjesni svojih razlika možemo razgovarati o važnim temama", kazao je Konaković.

Nešić je rekao da je do sastanka s političkim strankama iz FBiH, vjerovatno, došlo slučajno.

"Nama u DNS-u niti je ko najavio taj sastanak, niti je bio dogovoren", kaže Nešić.

Radović je kazao da nije bio na sastanku i da je o tome pročitao, ali je potvrdio sastanak PDP-a, SDS-a i DNS-a o izmjenama Izbornog zakona BiH.

SDA podržala poziv SDP-a

SDA je u petak podržala poziv SDP-a na okupljanje svih probosanskohercegovačkih stranaka u Republici Srpskoj, kako bi se formirao novi, treći politički blok u tom entitetu.

"SDA nikada nije odbijala učešće u projektima koji su dobri za državu BiH, a naročito u onim projektima za koje se sama zalagala. Spremni smo da o zajedničkom nastupu u RS razgovaramo sa svim političkim strankama koje prepoznaju tu potrebu", kažu iz SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije