BiH

Opozicija u RS potučena do nogu na prijevremenim izborima, u SDS-u muk

Opozicija u RS potučena do nogu na prijevremenim izborima, u SDS-u muk
Foto: N.N. | Opozicija u RS potučena do nogu na prijevremenim izborima, u SDS-u muk

TREBINJE, DOBOJ - Opozicija u Republici Srpskoj i na prijevremenim izborima za pojedine lokalne zajednice ponovo je izgubila od stranaka na vlasti, a SDS kao najveća opoziciona stranka u Srpskoj ostala je bez Doboja, jednog od svojih bastiona i grada kojim je vladala duže od 28 godina.

Sa više od 90 odsto osvojenih glasova, Boris Jerinić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Doboja, a kojeg je podržao SNSD, do nogu je potukao Nebojšu Šajinovića, kandidata SDS-a. U Trebinju je PDP-ov kandidat Saša Borjan, sa malo više od pet hiljada glasova razlike, izgubio od SNSD-ovog Mirka Ćurića. U opštinama u Federaciji BiH gdje većinu čini srpsko stanovništvo stranaka opozicije nije bilo ni u priči.

S Vukotom Govedaricom, predsjednikom SDS-a, danas nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se nije javljao na naše pozive. Kao i nakon izbornog poraza na prošlogodišnjim oktobarskim izborima, pojedini članovi ove stranke zatražili su njegovu smjenu. Kao i ranije, najglasniji je bio Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a, naglašavajući da je ova stranka pred kolapsom i da je vrijeme da se Govedarica povuče i poštedi je daljeg urušavanja.

"Doboj smo izgubili tek kada je predsjednik naše stranke otjerao ljude koji su bili spremni da nakon opštih izbora razgovaraju sa svima. Da stvar bude još gora, nakon toga je on počeo da razgovara i pregovara kako bi sebi obezbijedio mjesto u Vijeću naroda RS", rekao je Bjelica, dodajući da ukoliko Govedarica neće da ode, biće održana vanredna sjednica Skupštine na kojoj će biti smijenjen, te da se to više ne smije odgađati.

I dok u SDS-u, osim pojedinaca, ne žele da govore o ovom problemu, tvrdeći kao i ranije i pravdajući izborne poraze krađom, u PDP-u kažu da su prijevremeni izbori održani u skoro nemogućim uslovima, te da je njihov kandidat za gradonačelnika Trebinja ipak ostvario značajan rezultat s obzirom na okolnosti.

"Redovni lokalni izbori biće pravi test. Ovo je za nas jedna opomena i uz jedan ozbiljan rad moramo definisati kako izaći spremnije na sljedeće lokalne izbore i s više partija koje će podržati konkretno kandidate PDP-a", rekao je za "Nezavisne" Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Ipak, i pored razlike veće od 27.000 glasova, SDS ne želi da prizna izborni poraz u Doboju i čestita protivkandidatu i dalje tvrdeći da su pokradeni.

"Mogu da čestitam svim časnim ljudima, svim poštenim ljudima, svim ljudima koji su zaslužili nešto što su učinili. Ovo nije zasluženo, ovo nije časno, ovo je bila jedna prljava igra, ne prljava - preprljava, i naravno da neću da čestitam. Znači, ne pada mi na pamet", rekao je Šajinović, dok je Milenko Ivančević, član Povjereništva SDS-a, rekao da se zbog 3.354 glasa ne može govoriti o kraju stranke, već o njenom početku.

Sa druge strane, Jerinić je rekao da su pokazali da stranku čine ljudi, te da su pokazali da u Doboju mogu i znaju i da će pobjeđivati i u narednim godinama, te da će raditi i sarađivati sa svima.

"Hoće to kad se izlazi na izbore pod ovakvim uslovima, oklijeva, prenemaže, povlači, pristaje. Ja bih konačno priznao 'nisam ja za ovo', proglasio likvidaciju partija, bankrot ideja, kolaps energije, sumrak volje, izvinio se svima i pustio klince koji imaju petlju da organizuju nešto novo", napisao je na svom Facebook profilu Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, komentarišući ponovni izborni poraz opozicije.

Izborne rezultate prijevremenih lokalnih izbora u dva grada i sedam opština u Srpskoj i Federaciji BiH komentarisala je i Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, ocijenivši da su oni očekivani.

"Mislim i na Trebinje, Ribnik, Drvar, kao i kada je u pitanju kandidat za gradonačelnika u Doboju", rekla je Cvijanovićeva.

Rezultati izbora:

Trebinje

Mirko Ćurić (SNSD) - 9.578

Saša Borjan (SDS) - 4.530

Doboj

Boris Jerinić (nezavisni kandidat) - 30. 282

Nebojša Šajinović (SDS) - 3.354

Ribnik

Nebojša Karać (SNSD) - 2.162

Nikola Stojaković (SP) - 1.160

Drvar

Dušica Runić (SNSD) - 1.711

Darko Kajtaz (nezavisni kandidat) - 1.140

Bosansko Grahovo

Milorad Gligić (nezavisni kandidat) - 398

Uroš Makić (SNSD) - 281

Bosanski Petrovac

Dejan Prošić (nezavisni kandidat) - 824

Senada Mehdin (SDA) - 677

Bužim

Mersudin Nanić (SDA) - 3.347

Nedžad Kudelić (nezavisni kandidat) - 3.231

Domaljevac-Šamac

Stjepan Piljić (HDZ BiH) - 605

Kakanj

Aldin Šljivo (SDA) - 7.731

Eldin Mijoč (SDP) - 4.454

Ćurić nastavlja stare poslove

Mirko Ćurić, novoizabrani gradonačelnik Trebinja, rekao je da nastavlja uobičajenim kontinuitetom i s pozitivnom praksom koju je SNSD, stranka kojoj pripada, i do sada sprovodio.

"Ono što je najbitnije jeste da nastavljamo naprijed, idemo tamo gdje smo stali. Poruka je da smo i te kako radili dobro u protekle dvije godine pa su to dokazali i izuzetni rezultati u našu korist, prednost naše koalicije", rekao je Ćurić, dodajući da nije izgubio ni na jednom biračkom mjestu, te da to znači da su rad i trud vladajuće većine u Trebinju prisutni u svim mjesnim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije