BiH

Optužnica protiv Muharema Dunića zbog ratovanja za Islamsku državu

Optužnica protiv Muharema Dunića zbog ratovanja za Islamsku državu
Foto: Arhiva | Optužnica protiv Muharema Dunića zbog ratovanja za Islamsku državu

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Muharema Dunića koja ga tereti za pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država, odnosno da je počinio krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

U optužnici se navodi da je Dunić u avgustu 2014. godine stvorio plan, prikupio potrebne informacije, obezbijedio novac i dogovorio sa drugim licima da zajedno sa svojim porodicama otputuju u Siriju i pridruže Islamskoj državi na području Sirije i Iraka.

Austriju, gdje je boravio na privremenom radu, napustio je preko Međunarodnog aerodroma Beč, letom Beč-Istanbul, odakle je prešao tursko-sirijsku granicu i ušao u Siriju.

Tokom boravka u Siriji optuženi je, kako se navodi u optužnici, za potrebe terorističke organizacije Islamska država učestvovao u ratnim aktivnostima koje podrazumijevaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te zakona i običaja ratovanja, saopšteno je iz Suda BiH.

Tu je ostao do decembra 2019. godine kada se, zajedno sa preostalim članovima Islamske države u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije, tačnije grada Baguza.

Krajem prošle godine izručen je BiH i nalazi se u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije