BiH

Orden zastave Srpske sa zlatnim vijencem Narodnom pozorištu i Vulinu

Orden zastave Srpske sa zlatnim vijencem Narodnom pozorištu i Vulinu
Foto: N.N. | Orden zastave Srpske sa zlatnim vijencem Narodnom pozorištu i Vulinu

​BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je povodom 9. januara - Dana Republike zaslužne institucije i pojedince, a Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovani su Narodno pozorište Srpske i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

"Svima čestitam 9. januar - Dan Republike i želim da živimo u dobroj, stabilnoj i razvijenoj Republici Srpskoj. Ono što danas imamo mnogo je bolje u odnosu na ono što smo imali u vremenu iza nas, ali sam sigurna da ovo što danas imamo nije ni blizu dobro onome što ćemo imati u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na svečanoj dodjeli odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Banjaluci.

Ona je istakla da svaki čovjek i institucije zajedno rade da bi Srpska bila stabilna i uspješnija.

"Želim vam zahvaliti što ste došli da uveličamo ovaj dan i primite priznanja, te da zajedno iskažemo poštovanje prema naporima koje ulažemo kao zajednica da bismo je učinili još boljom i prosperitetnijom. Bilo je mnogo izazova, ali ja vjerujem u Srpsku u kojoj uspjeh svakog pojedinca postaje uspjeh cijele zajednice i u kojoj se sa uspjehom Republike može identifikovati svaki pojedinac", naglasila je Cvijanovićeva.

Narodno pozorište odlikovano je povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja za doprinos u razvoju kulturno-umjetničkog života, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji Srpske.

Novaković je istakao da je Orden, koji mu je uručila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, velika obaveza da Narodno pozorište poslije 90 godina rada bude kvalitetnije i bliže građanima.

"Dan Republike za nas je istorijska činjenica koju poštujemo i kojoj ćemo sa velikim zadovoljstvom da se vraćamo i da cijenimo ovaj orden, kao vjetar u leđa za dalji rad", rekao je Novaković novinarima nakon uručenja Ordena.

Vulinu je Orden dodijeljen za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćivanju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Srbije i Republike Srpske.

"Ovo priznanje dodijeljeno je Srbiji, koju vodi njen predsjednik Aleksandar Vučić. Srbiji koja ne oklijeva da pomogne Srpskoj u svakom momentu", rekao je Vulin na dodjeli odlikovanja povodom Dana Republike Srpske u Palati predsjednika.

Istakao je da je ovo priznanje, priznanje i svim Srbima koji su rođeni u Srbiji, ali i onima koji su rođeni bilo gdje u rasijanju.

"Bićemo ujedinjeni i niko nas neće usmjeravati jedne protiv drugih", dodao je Vulin.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem odlikovan je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćivanju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Srbije i Srpske.

Predsjednik Republike Srpske odlikovala je Ordenom časti sa zlatnim zracima direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" iz Beograda Radoja Simića.

Simić je odlikovan za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u liječenju i pružanju zdravstvenih usluga za djecu iz Republike Srpske, kao i doprinos saradnji zdravstvenih ustanova iz Srbije i Republike Srpske.

Ordenom Njegoša drugog reda za posebne zasluge na polju prosvjetne djelatnosti i 140 godina uspješnog rada odlikovana je Osnovna škola "Dositej Obradović" iz Banjaluke.

Za priznati rad u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti kojima se doprinosi opštem napretku Republike Srpske Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovani su književnik Momir Krsmanović i dirigent Srpskog crkvenog pjevačkog društva "Srbadija" iz Bijeljine Desanku Trakilović.

Cvijanovićeva je Ordenom krsta milosrđa za požrtvovanje i hrabrost u njezi ranjenika za vrijeme oružane borbe u odbrani Republike Srpske, kao i dugogodišnji rad u liječenju pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema Srpske odlikovala načelnika Zavoda za kliničku radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Sašu Vujnovića i ljekara dobrovoljca u odbrambeno-otadžbinskom ratu Mihaila Mikov Nikolova iz Bugarske.

Medaljom zasluga za narod - za doprinos u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, ispoljavanje lične hrabrosti, vrhunska dostignuća u oblasti sporta, kulture i umjetnosti, kojima se sveukupno doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, odlikovani su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Vedran Petrović iz Bijeljine i Juro Komljen iz Prijedora.

Isto odlikovanje dodijeljeno je i džudo treneru Dijani Zirojević iz Banjaluke, banjalučkom plivaču i olimpijcu Mihajlu Čeprkalu. Ovo odlikovanje dodijeljeno je proslavljenom srpskom fudbaleru i treneru Fudbalskog kluba "Partizan" Savi Miloševiću i dosadašnjem kapitenu Fudbalskog kluba "Crvena zvezda" Marku Marinu, kojim će naknadno biti uručeno.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su i student treće godine master studija postdiplomske škole kinematografije na Bruklin koledžu Gradskog univerziteta u NJujorku Nada Stjepanović iz Brčkog, osnivač Doma za smještaj djece i omladine bez roditeljskog staranja "Prijateljska kuća" iz Doboja Marija Frederika Agnes van Hofen, te akademski vajar i autora skulptura u Spomen-muzeju u Starom Brodu Bojan Mikulić.

Medaljom zasluga za narod posthumno je odlikovan dugogodišnji direktor Teniskog kluba "Mladost" i ATP čelendžera Banjaluka Milan Mišo Radaković.

Plaketa "Amblem i zastava Republike Srpske" za lične rezultate i dostignuća, kojima se doprinosi opštem napretku, ugledu i afirmaciji Republike Srpske dodijeljena je najboljem studentu u istoriji Katedre za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Dušanu Pejiću iz Srebrenice, studentu četvrte godine na prestižnom Masačusets tehnološkom institutu Pavlu Lazareviću sa Pala, apsolventu na Prvom moskovskom državnom univerzitetu Stefanu Joviću iz Prijedora, te apsolventu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Davidu Šarencu iz Trebinja.

Plaketa je dodijeljena i banjalučkim gimnazijalcima Marku Jojiću, Jovanu Vukoviću, Sergeju Krčmaru, Marku Dimitriću, Leonu Kostiću, Milici Milašinović, Strahinji Maksimoviću i Marku Vučiću, koji su osvojili medalju na Međunarodnoj olimpijadi metropola u Moskvi.

Isto priznanje dodijeljeno je i maturantkinji Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja Sari Kolak, dobitnici prve nagrade za režiju filma "Kolijevka" na Trećem filmskom festivalu "Restl fest" u Beogradu, kao i pobjednici na prestižnom teniskom turniru za djecu uzrasta do 10 godina Mala Mo u Majamiju Tei Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije