BiH

Oružane snage BiH na vježbi "Brzi odgovor": Pokazana funkcionalna saradnja

Oružane snage BiH na vježbi "Brzi odgovor": Pokazana funkcionalna saradnja
Foto: Ministarstvo odbrane BiH | Oružane snage BiH na vježbi "Brzi odgovor": Pokazana funkcionalna saradnja

SARAJEVO – Šestog dana EUFOR-ove vježbe "Brzi odgovor 2020" u kampu Butmor kod Sarajeva održan je dan visokih zvaničnika koji su čestitali pripadnicima Oružanih snaga BiH i jedinicima EUFOR-a na pokazanoj spremnosti i učinkovitosti.

Godišnjom vježbom "Brzi odgovor" provjerava se sposobnost EUFOR-a da rasporedi pričuvne snage koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnike drže u visokoj pripravnosti.

Oružane snage BiH na vježbi učestvuju s jednim pješačkim vodom, pripadnicima Vojne policije, timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) i jednim helikopterom za medicinsku evakuaciju. Za potrebe vježbe, Ministarstvo odbrane BiH dalo je na raspolaganje EUFOR-u i vlastite infrastrukturne kapacitete na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

"Bosna i Hercegovina u vježbi sudjeluje kako s postrojbama Oružanih snaga BiH tako i s drugim sigurnosnim institucijama. Osim EUFOR-ovih glavnih ciljeva vježbe ovim je, uz spremnost OS BiH pokazana i funkcionlna suradnja sigurnosnih struktura naše zemlje", rekao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Načelnik Zajedničkog šztaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović rekao je da vježba predstavlja potvrdu dugogodišnje uspješne saradnje OS BiH i EUFOR-a, posebno u obuci, koja doprinosi da pripadnici OS BiH kroz individualnu i kolektivnu obuku dostignu najviše zahtjevane standarde.

Uz čestitke jedinicima OS BiH on je iskazao zahvalnost EUFOR-u i svim zemljama koje su učestvovale, usprkos izazovima koje prouzrokuje pandemija COVID-19, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U sklopu vježbe "Brzi odgovor 2020", rezervne snage EUFOR-a stigle su iz Austrije, Bugarske, Grčke, Madđarske, Italije, Rumunije, Ujedinjenog Kraljevstva i sastava KFOR-a, kako bi se pridružile kolegama iz Multinacionalne bojne EUFOR-a, prije raspoređivanja na lokacije diljem BiH.        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije