BiH

Oružane snage BiH otvorene i za homoseksualce

Oružane snage BiH otvorene i za homoseksualce
Oružane snage BiH otvorene i za homoseksualce
Dario Stanković

BANJALUKA - U Oružanim snagama BiH, u kojima se moguće zaposliti kao vojnik, oficir ili civilno lice bez obzira na seksualnu orijentaciju, nisu zabilježeni slučajevi diskriminacije po tom pitanju.

Potvrdili su to iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH navodeći da otkad postoje Oružane snage BiH nije bilo evidentiranih slučajeva diskriminacije koja se odnosi na pol, ali ni po bilo kojem drugom osnovu.

Takođe su pojasnili da prilikom prijema vojnika nije zahtijevano da se kandidati izjasne o seksulanoj orijentaciji.

''Do sada u OS BiH nije bilo evidentiranih slučajeva seksualne diskriminacije, odnosno prilikom prijema vojnika nije zahtijevano izjašnjavanje o seksualnom opredjeljenju'', preciziraju u Službi za odnose s javnošću ovog ministarstva.

Kako tvrde, nije bilo ni drugih oblika diskriminacije, a svaki vojnik ima pravo da prijavi takvo ponašanje. Dalje navode da pripadnici Oružanih snaga mogu biti svi, bez obzira na rasnu, vjersku, polnu i nacionalnu pripadnost, što znači, između ostalog, da ni homoseksualci ne bi trebalo da imaju problema.

Slično tvrde i u ministarstvima odbrane u regionu, a što se tiče svjetskih vojnih sila situacija se polako mijenja. Tako su, podsjećamo, SAD 20. septembra ove godine ukinule "don't ask, don't tell"- "ne pitaj, ne govori" zakon koji je donijela administracija bivšeg predsjednika Bila Klintona 1993. godine, a koji je zabranjivao služenje vojske osobama koje ne prikrivaju svoju homoseksualnu orijentaciju.

Pitanje zapošljavanja homoseksualnih osoba i njihove diskriminacije su inače postavila u fokus udruženja iz BiH i okruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava.

Tako je, prema rezultatima ankete Udruženja građana "Stop mobing" iz Trebinja, čak 35 odsto poslodavaca odgovorilo da nikada ne bi zaposlilo homoseksualca kao radnika u svojoj firmi.

Lazar Pavlović, v.d. predsjednika "Gej strejt alijanse" iz Srbije, u kojoj je takođe ovo pitanje pokrenuto, govori da inače diskriminacija postoji, i to u znatnoj mjeri. "Iskustva diskriminacije koju dožive LGBT osobe na radnom mestu zbog drugačije seksualne orijentacije su najčešće kontinuirana, poput davanja manje važnih zaduženja ili ponižavajućeg odnosa prema njima od strane kolega ili pretpostavljenih, ili su čak direktna i otvorena sa posledicama poput davanja otkaza nakon što se sazna za njihovu istopolnu seksualnu orijentaciju ili onemogućavanja ravnopravnog položaja pri konkurisanju za zaposlenje", kazao je Pavlović.

On navodi da je pravna služba "Gej strejt alijanse" u prethodnom periodu sudski procesuirala dva slučaja diskriminacije na radnom mjestu po osnovu seksualne orijentacije. Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta za ljudska prava upozorava da je teško doći do preciznih podataka o diskiminaciji.

''Ne postoje direktni oblici diskriminacije koji su registrovani, ali sigurno negdje daleko od javnosti postoje, kako po pitanju pola, tako i po bilo kojem drugom pitanju'', objašnjava Žolja. Navodi da je jasan primjer polne diskriminacije u slučaju žena, kojima se često osporava napredovanje u karijeri.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije