BiH

Oružane snage BiH prodaju krševe, kasni nabavka novih vozila

Oružane snage BiH prodaju krševe, kasni nabavka novih vozila
Foto: Arhiva | Oružane snage BiH prodaju krševe, kasni nabavka novih vozila

SARAJEVO, BANJALUKA - Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je javni poziv za prodaju 110 polovnih vozila vrijednosti oko 340.000 KM, dok je Savjet ministara BiH istovremeno prolongirao realizaciju odluke teške 21,2 miliona KM za unapređenje motornih vozila u Oružanim snagama BiH na 2022. godinu.

"Ta odluka o unapređenju motornih vozila donesena je bez zaokružene finansijske slike i za cijeli iznos, a onda se svake godine obezbjeđuje po dio sredstava. Istina je da su izraubovana vozila skupa za održavanje, ali je i istina da bi se velike uštede mogle napraviti u Ministarstvu odbrane, a to se ne čini. Ministarstvo ima rezerve koje bismo mogli napraviti i mnoge stvari zatvoriti, mimo redovnog održavanja", rekla je Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.

Kada je riječ o polovnim vozilima, javni poziv je Ministarstvo odbrane BiH raspisalo 28. januara i u njemu se navodi da će se u razmatranje uzeti ponude koje budu dospjele na protokol u roku od 30 dana od dana objave poziva, s tim što se vozila na nekoliko lokacija mogu pogledati od 8. do 19. februara.

Najstarije vozilo koje se prodaje je kamion TAM iz 1968. godine, procijenjen na 2.992 KM. Među vozilima koja se prodaju su i golfovi, čija se cijena kreće od 526 KM pa do malo manje od 1.000 KM, a tu su i terenska vozila, čija je procijenjena vrijednost od 3.000 do 10.000 KM. Među vozilima koja prodaju mogu se naći i autobusi, dizalice, prikolice i poluprikolice, ali ono što je zajedničko za sve jeste da su u jako lošem stanju. Stara vozila biće prodavana po principu licitacije, s tim što će pravo učešća na licitaciji imati fizička i pravna lica koja izvrše uplatu kaucije u iznosu od 10 odsto vrijednosti početne cijene za pojedinačno vozilo za koje dostavlja ponudu.

Istovremeno, dok je Ministarstvo odbrane BiH radilo na prodaji starih vozila, Savjet ministara BiH odlukom koju je donio krajem prošle godine ponovo je prolongirao rok za realizaciju odluke o višegodišnjem projektu unapređenja motornih vozila Oružanih snaga BiH. Ovom odlukom, koja je prvobitno bila donesena 2016. godine, odobreno je 21,2 miliona KM, a rok za realizaciju bio je dvije godine, odnosno zaključno sa 2018. godinom, međutim kasnije Savjet ministara BiH nekoliko puta je mijenjao ovu odluku, posljednji put na kraju prošle godine, a u njoj je navedeno, između ostalog, da će sredstva od 5,8 miliona KM biti osigurana od 2021. do 2022. godine.

"Stari Savjet ministara BiH prihvatio je pregled odbrane i u sklopu toga ide i finansiranje nove opreme i taj iznos je oko 300 miliona KM. Ima dosta stvari koje su problematične, ali problem je što se u Ministarstvu odbrane teško može naći adekvatan sagovornik. Nema spremnosti da se raspravlja na temu efikasnosti, odnosno šta se dobiva za toliki budžet koji se ulaže", rekla je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije