BiH

Osam kandidata za glavnog tužioca BiH

Osam kandidata za glavnog tužioca BiH
Foto: Ilustracija | Osam kandidata za glavnog tužioca BiH

SARAJEVO - Na javni konkurs Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, koji se danas završava, za poziciju glavnog tužioca BiH prijavilo se osam kandidata, rečeno je u ovoj pravosudnoj instituciji.

Iz VSTS-a ističu da broj prijavljenih kandidata ne mora biti konačan, s obzirom na to da postoji mogućnost slanja prijava poštom (do datuma zatvaranja konkursa), te se ove prijave mogu očekivati u narednom periodu. 

Kada je riječ o proceduri, konkurs za rukovodeće pozicije u pravosuđu, pa tako i za glavnog tužioca BiH, sprovodiće se po novim procedurama propisanim u Poslovniku VSTS-a, odnosno Poslovniku o izmjenama i dopunama Poslovnika, koji je usvojen na sjednici 11. maja i objavljen u "Službenom glasniku BiH". 

U skladu sa novim procedurama, kandidati za poziciju predsjednika suda ili glavnog tužioca koji su pozvani na razgovor dužni su na razgovoru predati i izložiti svoj program rada članovima Komisije. 

Da bi kandidat bio predložen za imenovanje na poziciju predsjednika suda, odnosno glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca, mora ostvariti minimalan uspjeh u konkursnoj proceduri, i to najmanje 125 bodova za poziciju predsjednika entitetskih vrhovnih sudova, Suda BiH, Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, te glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca entitetskih tužilaštava i Tužilaštva BiH. 

Nadležni podsavjet vrši finalno rangiranje kandidata i daje prijedlog Savjetu za postupanje. 

Za pozicije predsjednika suda i glavnog tužioca nadležni podsavjet predlaže tri kandidata sa liste uspješnih kandidata koji na sjednici Savjeta izlažu program rada koji su ranije dostavili i izložili Komisiji za obavljanje razgovora. 

Podsavjet dostavlja Savjetu obrazložene prijedloge za sva tri kandidata, sa bodovima koje su ostvarili u konkursnoj proceduri i njihovim programom rada, te rang-listu kandidata. 

Savjet na sjednici većinom glasova imenuje glavnog tužioca Tužilaštva BiH, odnosno rukovodioca u pravosudnoj instituciji. 

Konkurs za ovu poziciju bio je otvoren 16. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije