BiH

Oslobađajuća presuda za četvoricu optuženih u predmetu "logor Batković"

Oslobađajuća presuda za četvoricu optuženih u predmetu "logor Batković"
Foto: Ilustracija | Oslobađajuća presuda za četvoricu optuženih u predmetu "logor Batković"

BIJELJINA - Okružni sud u Bijeljini oslobodio je Petra Dmitrovića, Đoku Pajića, Đorđa Krstića i LJubomira Mišića optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tokom ratnog perioda u logoru Batković kod Bijeljine, potvrđeno je Srni u ovom sudu.

Oslobađajuća presuda po izmijenjenoj opštužnici u ovom predmetu donesena je juče, a sudskim vijećem predsjedavao je sudija Mensur Đonlić.

Agonija četvorice optuženih trajala je skoro sedam godina, a prema riječima Đoke Pajića, juče je konačno donesena prvostepena oslobađajuća presuda za njega i tri njegova saborca za, kako kaže, navodni i izmišljeni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Pajić je rekao Srni da je od samog početka, od kada je podignuta optužnica, to zapravo montirani, politički proces.

"Svjesni smo da se u posljednjih 20 godina vode isključivo ovakvi procesi protiv srpskih predstavnika i civilne i vojne vlasti, visokih oficira, civilnih funkcionera. Ova optužica protiv nas četvorice je podignuta prije skoro sedam godina, a ona ni na čemu nije, niti je mogla biti zasnovana", rekao je Pajić.

On tvrdi da je Tužilaštvo pokušavalo na raznorazne načine da im pripiše krivicu, da je izvelo 44 svjedoka optužbe, ali da nijedan od njih nije potvrdio niti jedan navod optužnice.

"Pokušavali su na sve načine, pa čak i sa lažnim svjedocima da nešto dokažu, međutim, nijedan svjedok nije potvrdio nijedan navod optužnice, jer su svi navodi bili besmisleni, izmišljeni, lažni", rekao je Pajić i dodao da je to jučerašnjom oslobađajućom presudom potvrđeno.

Pajić je naveo da je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata bio oficir Vojske Republike Srpske, učestvovao aktivno u ratu i "dao" sina za Republiku Srpsku.

"Sve što sam radio u tom periodu radio sam časno i pošteno, kao i svi oficiri SFRJ, a potom i oficiri i starješine VRS", rekao je Pajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije